Хампстед и величието на Кенууд Хаус

kenwood-house-34

В Хампстед има от всичко … най-хубаво.

Hampstead е квартал на Лондон, възникнал като курорт с минерална вода през 17 век. Лечебната вода бързо изчезнала и построените чешми и бани били изоставени. Спокойствието и красотата привлекли художници, писатели, актьори, търсещи вдъхновение и чист въздух, далече от Лондон.

В Hampstead има и village. Разликата между село от български тип и село от английски, градски, тип е огромна и може да прочетете за нея тук.

В Hampstead има и heath – Hampstead Heath – необработваема земя, обрасла с треви, заемаща около 790 акра от територията на Лондон. На един от хълмовете има зашеметяваща гледка към града.

Обичаме да се разхождаме в Хампстед, защото е в Лондон, но усещането не е като от Лондон.

kenwood-house-2

Винаги започваме разходката си от старата църква, построена през 1754 г. В двора й е погребан художникът Джон Констабъл, който не бил признат през 18 век, защото рисувал пейзажи, а не военни сцени, както очаквали от Кралската академия по изкуствата.

kenwood-house-6

След Англиканската църква минаваме покрай Католическата, прекосяваме Hampstead village и се озоваваме в Hampstead Heath. В парка се намира най-величествената къща от 18 век, която сме виждали. Къщата е направена за върховния съдия William Murray, 1st Earl of Mansfield. Уилям Мъри бил обявен за граф и получил благородническа титла, след като станал член на Парламента и бил избран за върховен съдия (Lord Chief Justice).

Роден в Шотландия, той пристигнал в Лондон, за да учи в най-старото и престижно училище за момчета Westminster School. След завършването му бил приет в Christ Church в Оксфорд, а на 25 години вече бил признат юрист с практика в the Bar на Lincoln’s Inn.

kenwood-house-50Портретът на лорд Мансфилд в библиотеката в Кенууд Хаус

Новото положение на лорд Мансфилд изисквало подходяща резиденция, в която той приемал своите гости и прекарвал почивните дни и летата. Това наложило пълна реконструкция на тогавашната вила. За целта той поканил най-известните за времето си архитекти – шотландците Робърт и Джеймс Адам. Те били толкова известни, че името им се свързва с цял отделен стил в архитектурата на Великобритания. Те били почитатели на неокласицизма, който вече бил популярен в Европа. Стилът пресъздавал архитектурата от времето на Римската империя.

Кенууд Хаус изглежда величествено, нали?

kenwood-house-35
Наследниците на графа се грижели добре за къщата до началото на миналия век, когато 6-ят граф Мансфилд решил да я продаде. След няколко препродажби къщата станала собственост на Edward Cecil Guinness, 1st Earl of Iveagh (1847–1927). Той бил наследник на фамилията Гинес, свързана с производството на бира, а също и с книгата за Рекордите на Гинес. Лорд Едуард възстановил къщата в най-доброто й състояние, разположил вътре колекцията си от 63 специално подбрани маслени картини и я дарил на нацията с изричното изискване завинаги да остане безплатна за посетители.

kenwood-house-40

Кенууд Хаус съхранява духа на цяла една епоха – Епохата на Просвещението.

kenwood-house-72

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *