Hampton Court – дворецът на династията Тюдор

IMG_8489

Hampton Court се състои от два двореца, обединени в един. По-старият е вече на 500 години и е от времето на династията на Тюдорите. Построен е от кардинал Уолси, като негова резиденция извън Лондон. Крал Хенри VIII (1509 – 1547) посещавал често кардинала, който бил негов пръв съветник. Кралят толкова много харесал двореца, че обвинил кардинала в измяна, защото не успял да отмени брака му с католичката Катарина Арагонска, присвоил Хамптън корт и го превърнал в най-голямата кралска резиденция във Великобритания.

Хенри VIII живял с пет от своите шест съпруги в двореца. Тъй като бил едва вторият представител на династията Tudor (Тюдор), той отчаяно се стремял да се сдобие със син, за да остави наследник, който ще продължи да управлява от името на Тюдорите. Хенри VIII е един от най-ярките представители на английския абсолютизъм.

След преместването на краля в Hampton Court Palace, дворецът се превърнал в основно жилище на британските монарси за следващите 200 години.

IMG_8499

Сър Кристофър Рен, архитектът на St Paul’s Cathedral, преустроил двореца по поръчка на крал Уилям и кралица Мери. Те остават уникални в историята на Великобритания, защото били равнопоставени и управлявали заедно, и най-вече, защото подписали English Bill of Rights през 1689 г. – гарантиращ правата на Парламента и гражданите. Законът е част от днешната некодифицирана конституция на Великобритания.

IMG_8505

Hampton Court е запазена кралската атмосфера от времето на Тюдорите. В съседство е The Royal Tennis Court, най-старият тенис корт в Англия, където и до днес се играе тенис по оригиналните правила на тази игра, както и първият в Англия астрономически часовник от 1540 г.

Дворецът има две хиляди декара градини и прочут 800-метров Hedge Maze – лабиринт от висок жив плет.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *