Hatchards е най-старата лондонска книжарница

Hatchards e най-старата книжарница в Лондон. Тази година тя стана на 220 години. Открита през 1787 г., книжарницата винаги е била на улица Пикадили. Собственикът й Джон Хатчард успял да впечатли крал Джордж III, който бил голям библиофил и чиято впечатляваща колекция от книги днес се пази в стъклената колона в центъра на Британската библиотека (British Library).

Джордж III започнал да си купува книгите от Hatchards. Впоследствие така продължили да правят останалите крале и кралици. Днес книжарницата има три кралски знака (royal warrant), най-стария от крал Джордж III (1760-1820).

Малко неща са се променили от миналото в книжарницата. Затова посетителят може да си помисли, че е в уютен аристократичен дом. Дайте си сметка, че от тази книжарница са купували книгите най-известните британски писатели и политици и си представете как до вас оглежда новите книги Джейн Остин, Дикенс, Оскар Уайлд, Лорд Уелингтън, Гладстон или Чърчил.

Преди да се изкачите по дървената стълба, не забравяйте да обърнете внимание на портрета вляво. От него ви гледа Джон Хатчард. Ако беше жив днес, той със сигурност би бил най-щастливият книжар в света.


На 14 май, неделя, ще се разходим в квартала, в който е роден и е живял Чарли Чаплин. Ще видим родната къща на Чарли и ще посетим няколко места, известни от неговите филми. Заповядайте! Ето поканата.


На нашия блог Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от блога ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.

Снимка: Teresa Stokes under Creative Commons Licence.


 

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Какво мислите за този постинг?
  • Харесва ми (3)
  • Ще го споделя (3)
  • Вдъхновяващо (1)
  • Полезно (1)
  • Любопитно (1)
  • Забавно (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *