Hatchards е най-старата лондонска книжарница

Hatchards e най-старата книжарница в Лондон. Тази година тя стана на 220 години. Открита през 1787 г., книжарницата винаги е била на улица Пикадили. Собственикът й Джон Хатчард успял да впечатли крал Джордж III, който бил голям библиофил и чиято впечатляваща колекция от книги днес се пази в стъклената колона в центъра на Британската библиотека (British Library).

Джордж III започнал да купува книгите си от Hatchards. Впоследствие, така продължили да правят и останалите крале и кралици. Днес книжарницата има три кралски знака (royal warrant), най-старият е от крал Джордж III (1760-1820).

Малко неща са се променили от миналото в книжарницата. Затова посетителят може да си помисли, че е в уютен аристократичен дом. Дайте си сметка, че от тази книжарница са купували книги най-известните британски писатели и политици, и си представете как до вас оглеждат новите книги Джейн Остин, Чарлз Дикенс, Оскар Уайлд, Лорд Уелингтън, Гладстон или Чърчил.

Преди да се изкачите по дървената стълба, не забравяйте да обърнете внимание на портрета вляво. От него ви гледа Джон Хатчард. Ако беше жив днес, той със сигурност, би бил най-щастливият книжар в света.


На нашия блог Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от блога ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.

Снимка: Teresa Stokes under Creative Commons Licence.


 

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *