Хелоуин в Лондон

Helloween fun - panoramio

В края на октомври времето става студено, но един празник, който се провежда на 31 октомври, прави промяната на времето поносима. Това е Хелоуин. Ако живеете в Англия, няма как да не го забележите.

Хелоуин се използва като дума от средата на 18 век и означава свещена вечер.

На Хелоуин децата и възрастните се обличат като на маскарад.

В миналото хората вярвали, че в нощта починалите през изминалата година се връщат на земята.

Ритуалът е езически, подобно на кукерите. Приликите с кукерите са много. В миналото хората се обличали в животински кожи и глави с рога и танцували около огньове. По този начин те гонели злото.

Християните празнуват Хелоуин, благодарение на папа Григорий IV, който в края на 9 век “християнизирал” езическия ритуал като направил 1 ноември ден на Вси Светии, който католиците продължават да честват.

Днес на Хелоуин децата в Англия, облечени в “страшни” костюми, обикалят съседите си, от които искат сладки или бонбони (на английки treat). Това е един вид “подкуп”. Ако не дадете нищо, децата ще ви изиграят номер (trick). Това се казва trick or treat. Трябва да имате готови бонбони за малките гости.

Британска е традицията за Хелоуин да се прави от зеленчук нещо страшно. Днес са популярни тиквите, които се изрязват като страшни лица. В миналото за целта ползвали репи.

За забавление за Хелоуин организираме разходка на страшни места и със страшни истории в Лондон. Всеки участник ще получи сладка, наречена Бобове на мъртавците, Fave dei Morti, направени от нас. Тези сладки са традиционни за италианския Хелоуин.

Fave dei morti


Ето поканата за нашата “страшна” разходка в Лондон, на 29 октомври, неделя. Заповядайте.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Jaroslav Mitiska  under Creative Commons Lincence.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *