Захарният филантроп Хенри Тейт

Ако напишете Tate в Гугъл, ще се появи най-напред сайтът на петте галерии Tate – Tate Britain, Tate Modern, Tate Liverpool, Tate St Ives and Tate Online.

Всичките са много впечатляващи. Откъде обаче идва името?

Разказваме за Хенри Тейт, на когото са кръстени галериите.

Той е живял в квартал Streatham (Стретам), където може да се види имението му, както и местната библиотека Тейт, за която е дарил пари.

В друг лондонски квартал – Silvertown (Силвъртаун) – пък се намира захарната рафинерия, от която Хенри Тейт е станал много богат.

Роден през 1819 г., Хенри Тейт започва първата си работа 13-годишен. 7 години е чирак в магазин. После отваря свой магазин. 35-годишен вече има 5 магазина. Продава ги по-късно и си купува дял в захарна рафинерия в Ливърпул, на която впоследствие става едноличен собственик.

Много сладък става живота на Хенри Тейт благодарение на бучките захар. Тейт закупува патента за оформянето на захарта на бучки. За времето си това е нещо ново. Той започва масово да произвежда захар на бучки.

Печалбите позволяват на Тейт да построи втора рафинерия, а след това – да купи рафинерията в лондонския квартал Силвъртаун.

През 1889 г. Тейт дарява своята колекция от 65 картини на правителството при условие, че ще бъдат изложени в публична галерия за британско изкуство. За създаването на самата галерия той дарява огромната за времето си сума от 80 хиляди паунда. Галерията е отворена през 1897 г. и е наречена Национална галерия за британско изкуство в Лондон. Днес тази галерия носи името Тейт Британ и е посещавана от 8 милиона души годишно.

Хенри Тейт прави и много други дарения анонимно. Изключително скромен, той отказва многократно да приеме благородническа титла.

Тейт става баронeт едва преди смъртта си през 1899 г. след като му казват, че кралица Виктория ще се обиди, ако отново откаже титла за заслугите си към нацията.


В събота, 27 януари, организираме среща с  Алекс Ома-Пaйос. Подробностите са в поканата


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *