Херцогът на Уестминстър е най-богатият собственик на земя в Лондон

6th_Duke_of_Westminster_bw_Allan_Warren


Един от най-богатите лондончани е The Duke of Westminster (херцогът на Уестминстър). Ето няколко факта за историята на неговото семейство Гросвенър и богатството на херцога:

 • През 1677 г. след женитбата на Мери Дейвис за Сър Томас Гросвенър новото семейство Гросвенър купува 500 акра “блата, пасища и овощни градини на запад от Лондонското сити”.
 • 300 години години по-късно въпросните блата и пасища са днешните скъпарски квартали Mayfair и Belgravia.
 • Името на квартала Mayfair означава “майски панаир” и идва от панаира, който се провеждал на тези земи всеки месец май, чак до 19 век. През 1720 г. семейство Гросвенър започва да строи модерен жилищен район около Grosvenor Square. През 19 век се появяват много магазини, а по-късно – посолства и дипломатически резиденции. След Втората световна война много офиси от City of London се преместват в имоти, собственост на фамилия Гросвенър, тъй като сградите в Лондонското сити са сериозно пострадали от нацистките бомби по време на Втората световна война.
 • Белгравия се намира югозападно от Мейфеър. В края на Наполеоновите войни и най-вече след превръщането на Buckingham House в официална кралска резиденция на крал Джордж IV, The Duke of Westminster, като собственик на земята в Белгравия, поръчал построяването на елегантен квартал с улици, площади и частни градини в модерния за времето си архитектурен стил, наречен Regency, на принца-регент, който после станал крал Джордж IV.
 • Компанията The Grosvenor Estate управлява земята в Мейфеър и Белгравия. Това значи, че всеки, който има сгради в кварталите, плаща наем. Отделно семейството на The Duke of Westminster получава наем от своите сгради в кварталите.
 • Днес херцогът на Уестминстър е третият по богатство човек във Великобритания и 68-и в света, с имущество на стойност около 9 милиарда британски лири.
 • The Grosvenor Estate управлява имоти на стойност 11.8 милиарда паунда в 70 града по света, включително в Оксфорд и Кеймбридж. (Познайте дали има имоти в България!)
 • Шестият херцог на Уестминстър Джералд Кавендиш Гросвенър, който почина внезапно през август 2016 г, беше един от най-уважаваните хора във Великобритания. Той получава титлата и наследява огромно богатство от чичо си, който не е имал деца. Джералд Кавендиш Гросвенър не се интересува от материалните блага. 25 години е бил председател на Кралския национален институт на слепите хора. Подпомагал е превъзпитанието на млади престъпници и наркомани, неговата фондация “Уестминстър” е направила дарения за над 1500 благотворителни организации. Херцогът напуска Консервативната партия през 1993 г., защото не е съгласен с провежданите от нея реформи.
 • Новият, седми херцог на Уестминстър, се казва Хю Гросвенър и е на 25 години. В момента работи като счетоводител в компания за биоземеделие. Завършил е управление на селските райони. Той и неговите три сестри са учили в държавни училища, което е необичайно за деца от семейство с възможности.
 • Хю Гросвенър е кръстник на малкия принц Джордж, въпреки че няма кръвна връзка с кралското семейство. Причината е, че починалият херцог е близък приятел на принц Чарлс и наставник на принц Уилям.
 • Хю Гросвенър носи името на 2-я херцог на Уестминстър, известен и с романтичната си връзка с френската дизайнерка Коко Шанел. В продължение на десет години те са поддържали взаимоотношения. Градската легенда в Лондон разказва, че херцогът е поръчал да бъдат изобразените инициалите на Коко Шанел (CC) и неговият на уличните стълбове в района на Уестминстър (W).

Coco (1)

 

 

Westminster

 

Истина обаче е друга, а именно, че CC означава City Council, W наистина е Уестминстър, но защото това е името на района.

Снимка на Gerald Grosvenor, 6th Duke of Westminster: By Allan warren

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *