Хипстърският Шордич

Ако се интересувате от мода и искате да видите как живеят модерните млади лондончани, трябва да отидете в квартал Shoreditch (Шордич) в Източен Лондон. Това е епицентърът на съвременната мода и стил.

Около вас ще видите странно облечени момичета и момчета, магазини за дрехи, барове със странни напитки и храни, и . . . много туристи от цял свят, дошли да видят модерен Лондон.

Творческата енергия в Шордич има история. Кварталът, непосредствено до Лондонското сити, е подслонявал бежанци, театрали, писатели и художници, които в миналото не били допускани в Ситито и се установявали пред неговата крепостна стена.

Shoreditch (15)

От края на 90-те години на 20 век кварталът е върнат към живот от млади британски художници, които се заселили в изоставените фабрики и индустриални складове в района, защото местоположението било централно, наемите – ниски и имали огромни пространства за рисуване.

Shoreditch (50)

Улиците на Shoreditch са изрисувани с графити.

Shoreditch (34)
Не всеки може да рисува по стените в Лондон. Всеки артист кандидатства с проект, комисия го одобрява и определя колко време неговата творба ще краси улицата.

Shoreditch (23)

Сред графитите са офисите на старт-ъп компании, коктейл барове, места с крафт бира, странни бутици и . . . мъже с бради (хипстъри).

Облагородяването на района (gentrification) намалява престъпността и замърсяването на околната среда – новите наематели карат колела, нямат коли и се интересуват от екология и екологично чисти храни.

Shoreditch (45)

В Shoreditch има магазин на Mast Brothers – американска компания за ръчно правен шоколад. Може да видите как се прави шоколад в самия магазин.

В Шордич всеки ден има премиера на нов магазин, ресторант или кафене. Посетителите са добре дошли да опитат, видят или споделят мнение. Всеки нов бизнес има своя любопитна история, затова разходката в Шордич – независимо дали е през деня или нощта – може да бъде незабравима.

Тази неделя организираме разходка.  Ще разгледаме и Шордич. Ето поканата. Заповядайте.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *