Хайд парк е най-известният парк на ЛондонHyde Park (Хайд парк) е най-известният парк на Лондон. Заема 340 акра, което го превръща и в най-дългия кралски парк. Наречен е кралски, защото отвежда до кралския дворец – Kensington Pаlace. В двореца е родена кралица Виктория, там живееше лейди Даяна след развода си с принц Чарлс, а сега е официалната резиденция на престолонаследниците принц Уилям и принц Хари и другите членове на кралското семейство.

Hyde Park започва от резиденцията на Duke of Wellington – победителят на Наполеон, който е живял на Hyde Park Corner № 1 в Apsley House – къща, дарена му от признателния британски народ. Днес домът му е превърнат в музей.

Паркът се простира до гърба на Кенсингтън палас, където се намира улицата с най-скъпите имоти в света – Kensington Pаlace Gardens.

В Хайд Парк има три езера – Round Pond, Serpentine и the Long Water.

Хайд Парк бил превърнат в ловен парк за елени от крал Хенри Vlll през 1536 г. Той го придобил от монасите от Westminster Abbey (Уестминстърското абатство). Чак по времето на крал Джеймс I паркът бил отворен за посещение от хора с добро положение. През 1637 г. крал Чарлс I позволил пълен публичен достъп до парка.

Хайд Парк през 18 век често се е превръщал в място за провеждане на дуели между аристократи, при това, не само между мъже, но и между жени.

През 1851 г. в парка се провежда The Great Exhibition – първото Голямо изложение на произведения на индустрията на всички нации. Днес подобни изложения наричаме ЕКСПО. Изложението било много успешно.

По време на Голямото изложение бил изложен невиждан дотогава дворец от стъкло и желязо, дълъг 564 м. и широк 139 м. Чудото на техниката в обработката на металите и стъклото било наречено The Crystal Palace. При конструирането му в Хайд парк дърветата, които растели на същото място не били отсечени, а били поставени вътре в „двореца“.

През пролетта българи и румънци в Лондон обичат да окачват мартеници на дървета в Хайд парк.

По време на коледните празници Hyde Park приема огромния луна парк Winter Wonderland, който забавлява лондончани вече 10 години от 18 ноември до 2 януари.


На 13 август (неделя) организираме разходка и пикник в Хaйд парк. Ето поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка на Winter Wonderland: Garry Knight under Creative Commons Licence.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *