Интересни факти за квартал Белгревия

belgravia-209
Факти и снимки от Белгревия – един от най-скъпите квартали в света.

Голяма част от земята на квартал Белгревия принадлежи на Хю Гровнър (Hugh Grosvenor), 7-ми херцог на Уестминстър, най-богатия собственик на земя в Лондон. Неговата компания Grosvenor Estate се грижи за имоти на стойност над 11 милиарда паунда из целия свят.

Хю Гровнър, 7-мият херцог на Уестминстър, наследи баща си, който внезапно почина през август 2016 г. Новият херцог е на 25 години.

 

belgravia-217

Паметникът на I-я маркиз на Уестминстър, по чиeто желание е създаден квартала Belgravia.

Домът на първата жена министър-председател на Великобритания се намира на спокойния площад Честър скуеър (Chester Square). Знаете ли за посещетието на Маргарет Тачър в България през 1971 г.?

belgravia

В съседство е живяла холандската кралица Вилхелмина. По време на Втората световна война тя е била в Лондон, тъй като нейната родина Холандия е била окупирана от германски войски.

belgravia-7

Маркизът на Уестминстър се показал като блестящ предприемач. Когато кралица Виктория преместила официалната си резиденция през 1837 г. от стария дворец Сейнт Джеймс в по-големия дворец Бъкингам, земите на сър Робърт Гровнър се оказали до оградата на новия дворец. Тогава той решил да изгради изцяло нов квартал за аристократи, които искат да живеят близо до монарха. Така се появили няколко площада, заобиколени от красиви къщи. Впоследствие той бил удостоен с благородническата титла виконт Белгрейв и дал името си на един от площадите – Белгрейв скуеър. На зеления и тих Belgravе Square днес се намират много посолства.

belgravia-218

Имението на семейството в Чешър, близо до града Честър, се казва Eton Hаll, затова в Белгревия един от площадите се нарича Итън (Еaton Square). На номер 17 е живяла актрисата Вивиан Лий, известна с ролята си на Скарлет О`Хара от филма “Отнесени от вихъра”.

belgravia-191

На номер 80 е огромната къща на банкера Джордж Пийбоди, построил стотици социални домове за бедните в Лондон, за което му е оказана честта да бъде погребан в Уестминстърското абатство.

belgravia

Belgravia е известен и с актьорите, изиграли агент 007. Тук са живели, както авторът на книгите за Джеймс Бонд, Йън Флеминг, така и Сър Шон Конъри и Сър Роджър Мур. Belgravia е била харесвана и от композиторите Шопен, Андрю Лойд Уебър и Моцарт.

Най-скъпата къща в Лондон е на руския богаташ Роман Абрамович. През 2008 г. на Lowndes Square, той купил две къщи и ги съединил. Сега имотът струва 150 милиона паунда. Никой от руските олигарси, които се преселват след това в квартала, не надминава Абрамович, който е собственик на футболния клуб Челси и притежател на най-скъпата яхта в света.

belgravia-232

След Belgrave Square започва Sloane Street. Улицата носи името на Сър Ханс Слоун, основателят на Британския музей, който през 1712 г. купил голямото имение Chelsea Manor на крал Хенри VIII, построено два века по-рано. Освен с дворец, той се сдобил с 10 акра земя, която завещал на двете си дъщери, едната от които се омъжила за граф Кадоган (Earl Cadogan)

За фамилията Cadogan, която притежава земя в квартала Челси, разказваме тук.

 

 


В неделя, 24 септември, организираме разходка в Уимбълдън и посещение на будисткия храм Buddhapadipa Temple. Ето поканата. Заповядайте!


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *