Интервю с Мила Маева: Какво знаете за българите в Англия?

“Българските емигранти в Англия – минало и съвременност” – това е заглавието на книгата на Мила Маева, публикувана тези дни от издателство “Парадигма”.

Заглавието говори за цялостния обем на изследването на българската диаспора в Англия, което е първото по рода си.

Кои са българите в Анлия, каква е историята им, защо са напуснали родината си, къде живеят, с какво се занимават, какви организации имат и как прекарват времето си?

Това са въпросите, които проучва авторката Мила Маева от Институт за етнология и фолклористика от Българска академия на науките. Всички тези въпроси вълнуват отдавна българите във Великобритания и по света. Затова книгата е несъмнено ценна за откриването и себеопознаването българите в Англия.

Ето какво каза Мила Маева (на снимката) пред “Разходки из Лондон”:

Аз съм етнограф и се занимавам с проучването на различни общности, които се придвижат от едно място на друго. Изследвам историята, културата, обичаите и традициите им, в опит да разбера защо сменят своите места на живот, какво се случва при заселването им и какво се променя в техния начин на живот.

Темата за българите в Англия ми беше интересна, защото тяхното разрастване и оформяне на групите се случи пред очите ми. Когато започнах да работя сериозно върху проучването им през 2006-2007 г., техният брой беше значително по-малък, бяха много по-слабо организирани и разпръснати.

Днес във Великобритания живеят много българи. Те са видими в английското общество, имат свои институции, организации и групи, които ги отличават ги като „български“ и ги различават от другите емигранти тук.

Това е първото цялостно изследване на българските емигранти в Англия. Представила съм имигрантската ситуация във Великобритания, политиката спрямо българите от 1989 г. до днес, както и отношението на българите в британските стереотипи.

Опитала съм се да обхвана различни аспекти от живота на българите тук – от мотивите за заселване, начините на прекосяване на границите, настаняването и намирането на работа. Проследила съм изграждането на различни организации и институции, като църкви, училища, танцови ансамбли и т. н.

Спряла съм се върху различни проблеми като езика и влиянието на Интернет при поддържане на връзките със семействата в България, както и носталгията по тях. Описала съм и отделни български места на Острова. Отделила съм внимание върху запазването на българските традиции и празници на Острова.

Подготвям превода на книгата на английски език.

Книгата “Българските емигранти в Англия – минало и съвременност” може да бъде поръчана онлайн и купена в книжарниците в България. “Разходки из Лондон” очаква Мила Маева в Лондон с много копия от книгата. Ние имаме нужда от тази книга и благодарим на авторката за нея.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и предприемчиви българи във Великобритания. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.

Ако нашите текстове ви харесват, споделете ги с приятелите си във Фейсбук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *