Истината за Sunday Roast

Всяка година, през последните дни на септември, Великобритания отбелязва Roast Dinner Week. Това е седмицата, в която британците обръщат специално внимание на любимото си ястие – Sunday Roast (Неделно печено). 

Roast Dinner Week се отбелязва най-вече в ресторантите и пъбовете, които приемат предизвикатеството да предлагат на своите клиенти разнообразни ястия с печено месо в ежедневното си меню, а не само в неделя, както е по традиция. Поради тази причина, ние решихме, точно в тази седмица да ви разкажем малко повече за прочутото Sunday Roast .

5754662393_5354e5e52d_b

Снимка Ewen Roberts under Creative Commons Licence.

Sunday Roast е едно от най-любимите и най-значими ястия за британците. Това не е просто ястие, а традиция, запазена и до наши дни в много британски семейства. Според историческите източници, любовта на британците към телешкото печено, започва още през далечната 1485 г., през управлението на King Henry VII. Един от неговите стражи, обядвал с прясно изпечено телешко месо, всяка неделя след църква. Много скоро, това се превърнало в ритуал за всички кралски стражи, които дори били наричани beefeaters (beef – телешко месо, eaters – ядящи).

Този неделен обяд станал толкова разпространен сред всички британци, че те започнали да увеличават значително количествата телешко месо на трапезите си. До 19 век, средното количество телешко месо, което се e изяждало от един средностатистически британец, било 3 кг на седмица. Най-важното ястие през седмицата, разбира се, е било неделното печено, остатъците от което били приготвяни по различни начини през цялата следваща седмица.

Традиционното Sunday Roast се състои от 4 задължителни компонента.

  • Печено месо
  • Печени сезонни зеленчуци (най-често кореноплодни)
  • Йоркширски пудинг
  • Грейви

3550229897_45228a29f6_b

Снимка: Francisco Antunes under Creative Commons Licence

В наши дни неделното печено не се приготвя само от телешко месо. Все по-често се срещат ястия с пилешко, агнешно, свинско, а дори и вегетариански. Въпреки това, телешкото печено, завинаги остава в историята и в сърцето на британците. Sunday Roast не е просто ястие, то е част от националната идентичност!

Този път, няма да ви представя моя рецепта. Вместо това, ще ви дам възможността да почерпите вдъхновение и да се насладите на 4 рецепти от някой от най-известните и обичани британски готвачи! А вие побързайте, защото остават още само няколко дни до края на Roast Dinner Week! Добър апетит!

Печено агнешко с паприка и розмарин (от Mary Berry) 

Печено свинско каре с кимион, лимон и чесън (от Nagella Lawson) 

Пефектното печено телешко (от Jamie Oliver)  

Пълнено печено пиле (от Gordon Ramsay)  

Рубриката Английската кухня се води от Деница Петрова.

me


Казвам се Деница и по едно щастливо стечение на обстоятелствата живея в малко, красиво градче в област Surrey, England. Обичам да работя, да уча, да снимам… много обичам да готвя, а най-много обичам да обичам (и да ям)! 

Работя като програмист, а в по-голямата част от свободното си време се отдавам на една по-артистична своя страна – водя своя кулинарен блог – Raspberry Syrup. Моят блог е мястото, на което работата ми и хобито ми си подават ръка и ми помагат да изразя себе си, чрез нещата, които най-много обичам да правя! 

Идеята за Raspberry Syrup се роди сякаш за миг и се превърна в пътешествие, продължаващо вече повече от година. Нали знаете как повечето домакини си имат своя стара, измачкана тетрадка, пълна с рецепти и хвърчащи листчета, събирани с години? Точно това е за мен моят блог – моята тетрадка с рецепти, но разликата е, че мога да я споделя с всички останали. Моят отдушник, мястото на което мога да изразя себе си, както аз намеря за добре. В Raspberry Syrup, представям храната така както я усещам аз и така както я приготвям за своето семейство. Следвайте блога ми Raspberry Syrup.


 

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *