Историята на Canary Wharf


Районът на Канари Уорф се намира в Източен Лондон върху Isle of Dogs (Острова на кучетата). Както се вижда от картата обаче, не става дума за остров. През 14 век на това място крал Едуард III си е гледал хрътките за лов, откъдето идва името.

Isle of dogs 1899.jpg

На картата се виждат West India Docks – това са доковете, на които са се разтоварвали корабите на Западноиндийската компания, тези които са идвали от Карибите. Наблизо са доковете на Източно-индийската компания, т.е. от някогашна Индия, както доковете и на други компании.

През 19 век, времето на Британската империя, 1/3 от търговията на Великобритания минавала през доковете на Темза. Пристанищните докове били най-големите работодатели. Повече от 20 000 мъже работели на тях всеки ден.

West India Docks, където днес се намира Canary Wharf, e било най-натовареното пристанище в света в 1802 г.

Името Canary Wharf идва от построения през 1937 г. док, на който разтоварвали плодовете от Канарските острови.

След 1960 г. доковете постепенно загубили своята значимост и били затворени през 1980 г. Още в следващата година правителството на Маргарет Тачър предложило план за обновяване на района и превръщането му в бизнес център. Планирането започнало през 1988 г., а първата сграда била завършена през 1991 г.

Днес на Canary Wharf  работят над 100 000 човека. На негова територия са съсредоточени десетки небостъргачи. Това е най-големият бизнес район във Великобритания.

Canary Wharf има свое летище – City Airport, три мола и най-големият Waitrose във Великобритания (луксозен хранителен магазин).


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *