Историята на Чарлс Пийс

charlie-peace

Чарлс Пийс (Charles Peace) (1832 -1879) е престъпник. Неговите обири и убийства вдъхновяват много писатели от 19 век, включително Марк Твен и Артър Конън Дойл – автор на историите за Шерлок Холмс.

Славата на Пийс се дължи на вестниците. Във втората половина на 19 век все повече британци могат да четат и вестниците стават популярни за представителите на всички класи.

Криминалните хроники се оказват особено популярни сред читателите. Чарлс Пийс става “любимец”, въпреки зловещите си престъпления, за които е осъден на смърт чрез обесване.

Пийс бил син на обущар от Шефилд. Четиринадесет годишен той губи пръста си при трудова злополука в мелницата, в която работил.

Загубил работата си след злополуката, Пийс започва да обира домове в Шефилд. Заловен е и изпратен за четири години в каторга.

След като излежава присъдата си, той се установява в Манчестър, където продължава да обира домове. За да се спаси от залавяне при един от обирите, убива полицай. За убийството осъждат на смърт един от съседите на Пийс. Той присъства в съдебната зала като зрител.

Междувременно Пийс убива съпруга на любовницата си и се установява в Лондон.

В Лондон Пийс живее под друго име и се представя за бизнесмен с интерес към технически изобретения. Той патентова начин за изваждане от водата на потънали кораби и е поканен дори да представи в Парламента ефективността на изобретението си.

Въпреки успеха на новото си занимание, Пийс продължава да обира домове. Заловен е при пореден обир в лондонския квартал Блекхийт.

Първоначално осъждат Пийс за обира. Впоследствие, истинската самоличност на Пийс е установена и той е осъден за двете убийства в миналото и много други обири. Присъдата е смърт чрез обесване.

Чарлс Пийс е обесен от Уилям Марууд (William Marwood), най-известният екзекутор на своето време. Любопитно е, че двамата се запознават няколко години преди това във влак, където по случайност, са седели един до друг. Марууд бил популярен с професията си и дългото въже (long drop) – техника за обесване, която той самият бил изобретил и твърдял, че е по-ефективна. По-късно Марууд си спомня, че по време на пътуването във влака Пийс го разпитвал за професията му и новата техника за обесване.

Марууд и Пийс се срещат отново в деня на екзекуцията на последния. Разговорът им от влака бил продължен. Марууд казал приятелски на Пийс да не се страхува, защото смъртта идва бързо и нямало да го боли.

Charlie Peace execution.jpg

В Музея на Мадам Тюсо в Лондон са восъчните фигури на Пийс и Марууд в деня на екзекуцията.


Тази неделя, 29 октомври, сме на разходка в Лондон по места, свързани с известни убийства. Ето поканата. Заповядайте.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *