Историята на Лондон на едно място

IMG_0735

Ето ви идея как да почувствате историята на Лондон на едно място:

Отивате на Флийт стрийт (Fleet Street). В миналото по тази улица лондончани са излизали от Лондон (тогавашното и днешно Лондонско сити), за да отидат до Уестминстърското абатство или Парламента – някогашен Уестминстър, а днес – the City of Westminster (Ситото на Уестминстър).

Застанете до църквата St Bride и вдигнете глава към върха й. Сега чуйте това:

Църквата St Bride (Сейнт Брайд) е прототипът на сватбените торти. През 1703 г. младият пекар Thomas Rich е лудо влюбен в дъщерята на шефа си. Предложението му за брак е придружено от екстравагантна торта във формата на камбанарията на църквата St Bride, построена 30 години преди това от известния архитект Sir Christopher Wren – архитектът на Катедралата “Свети Павел”, която е на 10 минути пеша от мястото, където се намирате в този момент.

Нали видяхте добре “сватбената торта” в небето?

Сега свалете глави. Историите продължават:

Църквата до вас е 8-мата църква на това място. Първата е построена през 7 век от най-ранните християни, живели в Британия. Лондон се е променял, църквите са се рушали, но на това място през вековете винаги е имало църква.

През 13 век в църквата Свети Брайд заседава Кралският съвет на King John of England (крал Джон), който е известен с подписването през 1215 г. на Magna Charta (Великата харта на свободите), първият договор между монарха и гражданите, който слага началото на съвременното конституционно право.

През 1500 г. в църквата Свети Брайд поставили първата механична печатна машина. Затова църквата станала известна като Printers’ Cathedral (Катедралата на печатарите).

Половин век след това в църквата се венчали родителите на Virginia Dare (Вирджиния Деър), първото дете на европейски заселници в колониална Америка, родена през 1587 г.

През 17 век в двора на църквата Свети Брайд живее поетът Джон Милтън, автор на известната поема Paradise Lost  (“Изгубения рай”) и памфлети в защита на републиката на Кромуел.

IMG_6877

(На рисунката от 1749 г. се вижда църквата Свети Брайд, а пред нея – Темза)

През 19 ти и 20-век Флийт стрийт е центърът на британската и световна преса. На тази улица все още се намират сградите на редакциите на Дейли Телеграф и Ройтърс. Заради многото журналисти в района църквата Свети Брайд става известна като Journalists’ Church (Църквата на журналистите).

А знаете ли какво е имало преди църквата на това място? По време на бомбардировките на нацистката авиация през Втората световна война църквата Свети Брайд е била уцелена от бомба, тогава под нея са разкрити римски път и катакомби.

Именно римляните през 43 година от новата ера създават Лондиниум, който впоследствие става столица на Римска Британия, а след това – основа на днешен Лондон.

Ако се престрашите да влезете в мазето на църквата, ще видите римския път и ще сложите крак върху него. А после, послушайте хора, който пее в църквата. Нали вече казахме – от 1500 години тази църква не спира да работи.

Ако седнете на пейка, докато слушате хора, може да си представите, че до вас седи Чарлз Дикенс, Джон Милтън или Самюел Пийпс – известен със своя личен дневник, описващ живота в Лондон от времето на Големия пожар през 1666 г. Всички тези хора са били преди вас в тази църква.

Насладете се на обстановката. Вие сте част от историята на Лондон в този момент.


В събота, 27 януари, в зала до църквата “Сейнт Брайд” ще се срещем с  Алекс Ома-Пaйос. Подробностите са в поканата


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *