Историята на един площад в Лондон

На Smith Square в Лондон сме. Този площад се намира близо до сградата на Парламента.

На площада е Europe House – представителството на Европейския съюз във Великобритания. В средата на площада има огромна сграда. Заради нея сме тук.

IMG_3992

Това е концертната зала St John’s на Smith Square. Сградата прилича на църква, нали?

Църквата е била открита през 1728 г. Документите за построяването й се пазят до днес. От тях разбираме, че църквата е струвала £40 875, както и че парите са набавени от увеличения данък върху вноса на въглища на пристанището в Лондон. Впечатлени сме от документирането на публичните дейности във Великобритания.

Сградата на църквата е образец за английска барокова архитектура. Основен представител на този стил е Кристофър Рен, по чийто проекти Лондонското сити е възстановено след Големия пожар от 1666 г. Рен е автор на бароковата катедрала Свети Павел, както и на бароковата Болница в Гринуич, в която днес е Кралския морски колеж в Гринуич.

Строежът на сградата St John’s Smith Square е започнал при управлението на кралица Ан (1702-1714), за която се разказва анекдот, че когато архитектът Thomas Archer попитал кралицата как иска да изглежда църквата, тя ритнала табуретката, на която подпирала краката си и посочила, че иска такава форма за новата църква. Хората от 18 век определяли сградата като “вкаменено чудовище, страшно и гигантско, на гърба си с четири крака във въздуха”.

St_John's,_Smith_Square,_London_-_18th_century

През 1941 г. е ударена от авиационна бомба и е опожарена. В продължение на 20 години е била без покрив. Спасена е от пълно разрушение от хората в района, които създали група “Приятели на St John’s” и събрали пари за възстановяване на църквата.

През 1969 г. църквата била превърната в концертна зала, като на 1969 г. бил проведен първият концерт. В нея редовно се провеждат обедни концерти, които в миналото се излъчвали всеки понеделник по ВВС.

Криптата под концертната зала не е била разрушавана и е запазила оригиналния си облик от 18 век. Научаваме, че в криптата през 18 и 19 век са били съхранявани големи количества бира и вино. Вярата и алкохолът събрани на едно място. Какво ли значи това?


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *