Историята на Victoria Tower

Parliament Teo Totev

The Victoria Tower се нарича кулата с квадратна форма в югозападния край на Palace of Westminster.

Първият камък на кулата е поставен от Queen Victoria през 1843 г., а строителството й е завършено през 1860 г. Кулата била посветена на King William IV (1765-1837), затова била първоначално известна като King’s Tower.

През 1897 г. тя била преименувана на Victoria Tower в чест на Diamond Jubilee (диамантения юбилей) на Queen Victoria – 60 годишнината от управлението на кралицата.

Кулата е висока 98,5 м., което я прави малко по-висока от Elizabeth Tower – известна като Big Ben, в северния край на двореца, която е висока 96,3 м. Когато бил издигнат пилонът на знамето, най-отгоре на Victoria Tower, тя се превърнала в най-високата квадратна кула в света.

Конкурсът за възстановяването на Palace of Westminster след пожара от 1834 г., когато изгорял целият дворец, изисквал създаване на огнеупорно хранилище за книги и документи. С тази цел архитектът Sir Charles Barry изградил Victoria Tower.

IMG_2476

От построяването на кулата през нейния вход всяка година влиза монархът в Парламента за The State Opening of Parliament (Откриването на парламентарната сесия, което става в края на май или началото на юни). По време на The State Opening of Parliament Кралицата държи реч (Queen’s Speech‬), в която представя законодателния план на правителството за новата сесия на двете камари на Парламента – The House of Commons (Камарата на общините) и The House of Lords (Камарата на Лордовете).

IMG_2484

Благодарим на Тео за заглавната снимка. Харесайте неговата фейсбук страница Teo Totev Photography. Сайтът на Тео е http://t-e-o.net.

На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *