Известният Lyceum Theatre

lyceum-1


Театър Лицеум (The Lyceum Theatre) е много важно място в Лондон за любителите на музиката. През седемдесетте и осемдесетте години на миналия век в него са имали концерти The Clash, Led Zeppelin, Bob Marley & the Wailers, Queen, The Police, The Who, U2, The Smiths и Culture Club.

Театърът е построен през 1834 г. и днес е на 182 г. Намира се до Странд и е собственост на Ambassador Theatre Group, един от най-големите в света собственици на театри и кина, който само в лондонската театрална зона Уест Енд има 12 театъра.

В началото на съществуването си в сградата с колони на днешния Театър Лицеум се е помещавала английската опера. После в него са премиерите на известни театрални постановки. От 90-те години в него се поставят мюзикъли.

Днес Театър Лицеум има 2 100 места. От 1999 г. до днес те са всеки ден (без понеделник, когато театърът не работи) запълнени с публика от цял свят, дошла да гледа мюзикъла The Lion King (Царят Лъв).

Гледали ли сте филмът The Lion King с музика на Елтън Джон?

След успеха на филмът е създаден сегашният мюзикъл. Той е на сцената на Театър Лицеум вече 17 години и е най-успешното от комерсиална гледна точка представление в света, както театрално, така и филмово. Приходите на Театър Лицеум от постановката досега са близо 300 милиона паунда.

Гледайте Боб Марли, който пее No Woman No Cry на сцената на Lyceum през юли 1975 г. Билетите за този концерт са разпродaдени за 2 часа. Присъствалите казват след това, че преживяването им е било подобно на религиозен екстаз.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *