Жартиерата, орденът на Жартиерата

Признавам, че като момче “Орденът на жартиерата” разпалваше въображението ми. Вълнуваха ме историите за рицари, а основаният орден през 1348 г. – пълното му името на английски е Most Noble Order of the Garter – е бил най-високото рицарско отличие на времето си. Разбира се, още по -вълнуващо беше присъствието на жартиера в наименованието. Още си спомням как силно ми се разтуптяваше сърцето при тази дума.

Много по-късно научих защо се казва така орденът, който и днес съществува и е третото най-престижно отличие във Великобритания след Victoria Cross (Кръста на Виктория) и George Cross (Кръста на Джордж).

В историята на ордена пак има женска жартиера, но не е това, което си мислите. (Или поне това, което аз си мислех!)

В Националната портретна галерия има много мъже с жартиери. Те ви гледат от портретите на владетели, мореплаватели и рицари. Заради заслугите си тези мъжe са били наградени с Ордена на жартиерата. Благодарение на тях видях как изглежда самият орден.

Принц Хенри, синът на Джеймс I, който идва от Шотландия да управлява англичаните, е бил перфектният ренесансов принц – той е бил красавец, образован, благочестив, атлетичен и с интерес към изкуството и армията. На този портрет е на 16 години. Вижте го какъв е изящен. На червения му клин, под лявото коляно, се вижда Орденът на жартиера.

Henry_Prince_of_Wales_1610_Robert_Peake

Не е много еротично – поне за мен. По-вълнуващо беше да си представям женска жартиера. Ако съм разочаровал някого, извинете. Женска връзка с ордена все пак съществува.

Съгласно една легенда, по време на един бал паднала жартиерата на бъдещата снаха на крал Едуард. Кралят се навел и подал жартиерата на жената с думите: Honi soit qui mal y pense (Middle French: “Да се засрами, този който помисли нещо лошо за това”).

Броят на живите рицари на ордена не може да бъде повече от 26. Сред сегашните носители на ордена са няколко членове на кралското семейство: принц Филип, престолонаследникът принц Чарлз, както и братята му Андрю и Едуард.

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Портрет на Henry Frederick c. 1610 by Robert Peake the Elder


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *