Как англичаните се отнасят към автомобилите си

Представяме накратко глави от книгата Watching the English на британската антроположка Kate Fox. В следващата глава, Правила на пътя, Кейт Фокс отделя внимание на отношението на англичаните към автомобилите им. Тя формулира няколко правила. Някои от тях вероятно не се отнасят само за англичаните, но други са специфични.

car


Изборът на кола не зависи от социалния статус

Англичаните твърдят, че изборът на колата им не е зависил от социалния им статус. Например, собствениците на Порше или Мерцедес обясняват, че са си избрали колата не, защото искат да покажат, че имат пари, а защото тези коли са “красиви”. Други посочват връзка между колата и личността им или начина, по който искат да се чувстват (спортни, секси, стилни). Социалният статут – класовата принадлежност – не се посочва като определяща за избора на колата.

Възприемане на отделни марки автомобили

Кейт Фокс решава да провери на практика дали отговарят на истината твърденията на англичаните, че класите им не определят избора. Тя провежда тестове. Така тя открива, че англичаните асоциират определени коли с класата на собствениците им.

Форд Мондео се асоциира с хора от по-ниските социални класи.

Англичаните от средните и по-високите класи избират европейски коли, дори когато моделите са по-некомфортни от Форд Мондео, или са втора употреба.

Британски коли като Воксхол са често обект на шеги. Те също, обаче, са за предпочитане пред Форд Мондео.

Негативното отношение към английските коли не се отнася до Минитата и Ланд Роувърите и Рейндж Роувърите.

Като цяло японските коли не са предпочитани, макар че и те са по-желани от Форд Мондео и Воксхол.

Мерцедес се асоциира с търговци и бизнесмени от средните класи.

Chelsea

По-високите класи, чиито представители са адвокати, доктори, държавни служители и висши военни или университетски преподаватели, не карат Мерцедеси. Те предпочитат други коли (Ауди), които могат да са на цената на Мерцедес или дори по-скъпи, тъй като не желаят да бъдат асоциирани с “вулгарно” богати бизнесмени, каращи Мерцедеси.

Общественият образ на Беемветата е подобен на Мерцедесите, макар че като цяло те се свързват с по-млади на възраст дилъри от Лондонското сити.

Ягуарите се асоциират с богати дилъри на коли, наемодатели на жилища в бедните квартали и криминални типове. Но Ягуарите са също официалните коли на британските министри.

Поддържане на колата

Класите на англичаните се отразяват на начина, по който те поддържат колите си.

Средните класи и ниските класи се грижат колите им да са чисти.

Висшите класи и безработните карат мръсни коли.

Колите на жените от всички класи са като цяло по-неподдържани и мръсни от тези на мъжете. В тях може да видите обвивки от бонбони, носни кърпички и други неща, които мъжете държат в жабката.

Предмети за украса на колата или лепенки като кученца с клатещи се глави няма да видите в колите на средната класа. Те са харесвани от представителите на ниските класи. Изключения са лепенките, известяващи, че в колата се вози бебе или апелиращи за защита на животните. Такива слагат и представителите на средните класи.

car


Правилото на щрауса

Когато са в колите си, англичаните се чувстват като у дома си и поради това си въобразяват, че са в личното си пространство.

Не е прието да се зяпа в спрелите в съседство коли. Англичаните се правят, че не виждат кой е спрял до тях, докато чакат на светофара.

Поради тази защита на личното пространство, човек може да види шофьорите и спътниците им да правят неща в колата, които не биха направили на публично място, като например, да си бъркат в носа, да се целуват или опипват.

Правила за гневене на пътя

Навсякъде по света има гневни шофьори. Кейт Фокс смята, че в сравнение с шофьорите в други страни, англичаните по-рядко се гневят и са по-малко агресивни.

pink car


Правила за вежливост

Английските шофьори са известни с вежливото си отношение към другите шофьори.

Като им дадат предимство, те по правило вдигат ръка да благодарят.

Не се свири с клаксона на шофьори, които се забавят при потегляне на светофар. Клаксонът се използва за по-сериозни ситуации.

Правила за справедливо отношение

Правилата за редене на опашка се прилагат и при шофиране.

Малко са тези шофьори, които се опитват да се прередят или използват други “опортюнистки” тактики.

Много рядко се използва клаксона по отношение на невъзпитаните шофьори. Реакциите към тях са свързани най-често с мръщене и ругаене.


 

Прочетете и другите части на книгата Watching the English на Kate Fox.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *