Как най-евтино да разгледате Лондон

Thames (1)
Ако сте решили да посетите Лондон и се нуждаете от съвети, ето няколко на първо време:

Как да спестите пари за нощуване?

Вместо хотел, изберете хостел: 

Стая или цял апартамент също е много добра идея.

Royal Theatre


Как да си купите евтини билети за мюзикъл или театър в Лондон?

Проверете билетите за театър и едва после си купете билет за самолет. Ако предварително си купите билет по интернет за театър/мюзикъл той ще бъде наполовина по-евтин, а може и повече. Може да проверите цените на някой от тези сайтове: LastMinute.com или GetIntoLondonTheatre.com.

Ако вече сте в Лондон, може да намерите по-евтини билети на павилиона на Leicester Square с надпис: TKTS booth. И още информация, свързана със закупуване на билети.

Най-добре проверете къде се намира театъра и се разходете дотам. Билетите от касата на театъра би трябвало да са най-изгодни.

Globe Theatre

Пресъздаденият по планове от 17 век театър на Шекспир – Globe Theatre има представления под открито небе от месец май до септември. Билети за Шекспировите постановки могат да бъдат намерени по интернет и само за £5.

Цените на билетите в Royal Court Theatre са £10 в понеделник.

Как да пътувате евтино в Лондон?

Първото нещо, което трябва да направите, когато пристигнете в Лондон е да си купите Oyster Card. Така се нарича пластмасовата карта с чип, с която ще пътувате по-евтино. Купува се от касата на летището или от по-големите спирки на обществения транспорт. Струва £5 и когато решите, може да я върнете и да получите парите си обратно. С Oyster Card пътуване в зона 1 на лондонския обществен транспорт струва £2.40, но ако решите да си купите хартиен билет, тогава същото пътуване ще ви излезе £4.90. Повече за цената на пътуването в различните зони може да намерите на сайта на лондонския транспорт, оттам може да си купите предварително и Oyster Card.

Едната възможност за по-евтино пътуване е да си купите карта за 7 дни, няма за по-малко от седмица или да добавите в Oyster Card-а си сума от £10 – тя ще ви стигне за един ден, ако не пътувате много далеч от центъра.

В Лондон може да се пътува и с безконтактна карта, но трябва да е издадена от британска банка.

Свалете си приложение за лондонския транспорт, ще спестите време. 

Оттук може да изтеглите карта на всеки вид транспорт, който ви интересува.

retro bus


Как най-евтино да пътувате от летището до Лондон?

Лондон се обслужва от 5 летища – Heathrow (LHR), Gatwick (LGW), Luton (LTN), Stansted (STN) and City (LCY).

Ако летите до Heathrow, най-добре е да ползвате Piccadilly Line (тъмно синята линия на метрото), за да стигнете до Централен Лондон, отнема около 45-50 минути и струва £3.10. Ако изберете Heathrow Express, само в едната посока ще платите £24.40.

Ако кацате на Gatwick и искате да спестите пари, вземете редовен влак до London Victoria, а не Gatwick Express. От Gatwick може да си купите Oyster Card и да я ползвате. Пътуването ви ще струва £6.20

С влак, който е част от лондонския обществен транспорт може да пътувате от Luton Airport. Влакът се взима от спирка Luton Airport Parkway Station, до която трябва да пътувате 10 минути с автобус, който ще ви чака пред летището. Билетът за автобуса струва £1.60 или £2.70, ако е отиване и връщане.

Stansted Airport е най-далече от Централен Лондон. Оттам може да се придвижите с влак и след него да вземете метро или да вземете Stansted Express за 47 минути.

От всички летища до Централен Лондон пътуват автобуси на различни компании. Една от тях е National Express, друга е easyBus. Ако си купите билета предварително по интернет, ще бъде по-евтин.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на блога, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

4 thoughts

  1. Ценна информация!
    Ако имате препоръки за студенти от БГ – моля споделете

  2. Ако имате предварително закупен билет за влак от и до Лутън, билетът за автобус е безплатен, но трябва да се закупи билет до Летище Лутън, а не Лутън Паркуей като цената е една и съща. Билетче за автобуса, закупено в двете посоки на място също е по-евтино и има давност 1 месец. Понякога автобусите от и до летищата пускат билети за по 1 до 5 паунда и може да се следи на страниците им. Например National Express пристига на летище Лутън за 1h 20мин от гара Виктория.

    Ойстър таксува почти 3 пълни пътувания преди да спре да таксува. Ако финансите са от по-голямо значение от времето, седмична карта за 2-3 или 2-4 зони е по-евтино, а в първа да се влиза с автобус 🙂

  3. С Велосипед е много яко депозит трябва да имате в картата ина4е струва 2 паунда на ден + таксуване на 30мин като всеки 30 мин са безплатни но трябва да оставите велосипеда и пак да го вземете за да е пак безплатен. Една опция която може да е хем приятна хем полезна. Любимия ми транспорт. Трябва ви дебитна или кредитна карта за този вид транспорт. Или се присъединете към на Бойко разходките те са полезни и винаги има какво да научите той е енциклопедя.
    Жоро

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *