Как присъства България в Британския музей?


Британският музей разказва за историята и културата на целия свят, но знаете ли как са отразени българите и България в него?

Представете си, че минавате през огромните колони на главния вход на музея, накъде трябва да се отправите, за да видите предмети от България?

Въпреки величието на гръцките мраморни статуи от Партенона и енигматичността на Розетския камък, древността на египетските саркофази с мумии и спокойствието на Кралската библиотека, като българи ние изпитваме особено любопитство и умиление пред експонати пред нашите родни земи.

През 1971 г. българското правителство прави голям подарък на Британския музей. Той съдържа кукерски маски (от Сливенския регион), пафти, вълнен елек, част от традиционна носия, женски клашник с гайтани (от 1836 г., от Плевенско), покривки, мартеници, стомни, монети от 50 лева с лика на цар Борис III, медали, пръстени… Предметите са изложени в експозицията „Bulgarian Village Arts“ (Българско народно изкуство) през 1977 г. Изложбата включвала 350 експоната, подбрани от куратори от Етнографския музей в София.

Година по-рано, през 1976 г., в Британския музей са изложени златните тракийски съкровища.

Други предмети, свързани с България, са закупени и подарени от колекционери, донесли ги от българските земи. Затова в музея може да бъде видяна огърлица, подарена от Мерсия Макдермот, която дълги години е била учителка в България и е автор на няколко книги за български революционери (Левски, Яне Сандански, Димитър Благоев).

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *