Как се обличат англичаните?


Представяме накратко глави от книгата Watching the English на британската социална антроположка Kate Fox. В следващата глава се разказва за облеклото на англичаните.

Нейните наблюдение включват:

Англичаните нямат национален костюм и не смятат, че “представата за английско” (Englishness) се крие в цвят, кройка, шевица и други подобни.

Англичаните не се отнасят към облеклото си сериозно. Изключения са случаите, когато чрез облеклото си изразяват своя ексцентризъм.

Ексцентричността на англичаните се изразява в носенето на определен вид дрехи при официални случаи, като например, шапки на конни състезания, или суб-културното облекло на пънкари, готик и скинари. Кейт Фокс казва, че и в двата случая става дума за “униформи” и твърди, че англичаните имат склонност най-вече към униформеното облекло.

Най-ексцентрично в Англия се облича Кралицата. Тя не следва модата и има свой стил, който е модифициран ретро стил от 50-те години.

Ексцентричността на англичаните се изразява и в това, че се правят, че не им пука как изглеждат. Кейт Фокс обаче открива, че на хората им пука какви дрехи носят, въпреки че не го показват.

Най-важното правило за англичаните е да не бъдат забелязвани с дрехите си, тъй като изпитват неудобство от коментарите за вида си. Затова най-честият въпрос, свързан с дрехи е дали е подходящо да се облекат по определен начин или с други думи – как да се облекат, за да са незабележими сред останалите хора.

Да не изпъкваш за англичаните не означава да се обличат като всички останали. В Англия масовите правила (mainstream rules) не са популярни като в други страни, затова англичани, именно, са създателите на много оригинални младежки течения, изразяващи се и в облеклото, пънк стила, например.

Кейт Фокс открива класови различия в начина на облекло на англичаните. Тя обаче признава, че й е било трудно да открие различията, тъй като англичаните не показват отношение към дрехите.

Ето някои от различията:

Младите представителки на нисшите класи се разголват, независимо от метеорологичните условия. Популярно е схващането, че аристократките имат тънки крака, но това, според Фокс, се дължи на факта, че те просто не си показват краката, освен ако нямат наистина красиви крака.

Представителите на по-нисшите класи се грижат повече за косата си и ползват повече спрейове и гел.

Характерно за представителите на по-нисшите класи е да се обличат в една гама от глава до пети.

Представителите и на нисшите и на висшите класи пазаруват дрехи в магазини за втора употреба. Първите, защото нямат средства, а вторите – от ексцентричност, смята Фокс.

Представителите на висшите класи биха носили специално ушит костюм, отколкото дрехи на Армани или друг популярен дизайнер.

За представителите на по-нисшите класи и новобогаташите е характерно носенето на масивни часовници, много пръстени и големи бижута.

Прочетете и други части от книгата Watching the English на Kate Fox.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка пънкари: By Grant Mitchell

Снимка на кралица Елизабет II: By West Midlands Police 


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *