Как се отнасят англичаните към своя дом?

Shoreham

Представяме резюме на главата The Home Rules от книгата Watching the English на британската антроположка Kate Fox. 

Англичаните ценят правото на личен живот и автономност. Израз на това е желанието им да живеят в своя къща и да имат своя градина. Статистиката показва, че през 90-те години само 15% от домовете, построени в Англия, са апартаменти, за разлика от Германия, Франция и Италия, където половината от новопостроените домове в този период, са апартаменти.

ПРАВИЛОТО: ЗАЩИТИ ДОМА СИ КАТО ЗАМЪК

Англичаните казват: “Моят дом е моята крепост!”. В миналото крепостите са били защитавани от нападения с ров (moat). За да се влезе в тях посетителите са минавали през подвижен мост, който нощем или при опасност прибирали (drawbridge).

Подобно на крепостите в миналото, домовете на англичаните са защитени. Вместо с ровове и подвижни мостове, защитата е осигурена с използването на объркващи имена на улици, използването на имена и номера за отделните къщи и поставянето на незабележими табелите

Чужденците не могат да разберат защо в английския език има толкова различни думи за “улица”: street, place, mews, crescent, terrace, rise, lane, gate. . . (общо 60 такива думи), както и защо в един квартал се използват често няколко такива думи едновременно.

Англичаните защитават домовете си и чрез избягване на големи табели за означаване на имена на улици и номера на къщи. Табелите обичайно са малки и често трудно видими (виж на снимката).

Rushden House

Правила на създаване на дом

Англичаните не са просто собственици на домове, казва Kate Fox. За тях домът е нещо, върху което те непрестанно работят. Изследване през 90-те години показва, че само 2% от английските мъже и 12% от жените никога не са извършвали сами строителна работа по домовете си. Извършването на подобрения по дома, лично от техните собственици, е причина за съществуването на огромни магазини за строителни материали и инструменти (Homebase, DoItAll, B&Q, т.н.). Обсъждането на поредния малък ремонт вкъщи е част от темите за разговор между англичаните.

Правило на маркиране на територията

Желанието на новите собственици е да преобразят дома си така, че да не остане отпечатък от предишните собственици. За целта, веднага след нанасянето или малко след това, те започват да изхвърлят кухни, бани, врати и килими от предишните собственици, независимо че те са запазени, и да ги заменят с нови, избрани от тях.

Дори, когато не сменят напълно интериора, новите собственици обезателно го променят. Принципът е, че домът трудно може да се нарече дом, ако собственикът му не го е променил.

КЛАСОВИ ПРАВИЛА

За англичаните домът е израз на тяхната идентичност. Начинът на обзавеждане и боядисване на домовете е различен при отделните класи. Тъй като класовата принадлежност в Англия не е свързана с парите, това колко пари има собственикът не е определящо как изглежда домът му.

Домовете на представителите на високите класи (upper class и upper-middle class) – за класите разказахме в Езикът на класите – живеят обичайно в недобре поддържани домове. Средната класа и по-долните класи обикновено не толерират подобно състояние на домовете си.

Къщите на най-богатите представители на долните класи са пълни с изключително скъпо обзавеждане, което представителите на горните класи (upper class и upper-middle class) считат за липса на изискан вкус.

Чисто новите кожени дивани и привидно антични мебели, които могат да бъда видени в домовете на средната класа, струват десетки пъти повече от мебелите в домовете на висшата класа, чиито представители ненавиждат кожените и псевдо-ретро мебели.

В домовете на средната класа (middle-middle) подът е покрит от мокет (fitted carpet), а високите класи предпочитат дървените подове, които са частично покрити със стари персийски килими или черги.

В хола на средната класа може да видите шкаф за напитки (cocktail cabinet), а типично за по-ниските класи е разполагането в хола на огромен телевизор – който се превръща в център на стаята. Колекциите от малки предмети (лъжички, стъклени животни и други сувенири от пътувания) са също характерни за по-ниските класи, особено за възрастните хора.

Младежите от по-ниските класи, освен огромни телевизори, разполагат в хола и музикални уредби с големи колони. Много от домовете на високите класи имат също големи телевизори и стерео, но обичайно те са скрити в “back room” или “family room”.

Поставките за чаши (coasters) са също класов индикатор: такива не може да намерите в домовете на високите класи, както и в тези на работническата класа. Тези поставки са типични за средните класи (middle-middle, lower-middle и upper-working class).

Правила на сходство

В тоалетните на ниските класи (lower-middle class и working class) ще откриете, че цветовете на тоалетната чиния и мивката са съчетани, дори капакът на тоалетната чиния е избран в съответствие. В тоалетните на висшите класи тоалетните са почти винаги бели.

Характерно и за високите, и за ниските класи, е използването на стари, износени мебели, които не са в унисон един с друг. Средните класи си падат по чисто новото обзавеждане, с хармонични мебели и дивани, както и чаршафи, възглавници и пердета.

От това как се отнасят англичаните към скъпите, чисто нови мебели, може да бъде определена тяхната класа. Веднъж депутат-консерватор от висока класа се присмя на колегата си Michael Heseltine, посочвайки, че “той си е купил обзавеждането вкъщи”. По този начин той го унижи, тъй като представителите на високите класи наследяват своите мебели, а не ги купуват.

Правило на самохвалството

Друг класов индикатор е мястото за дипломи и награди (американците го наричат “brag wall”). Средната класа слага дипломите си, техни снимки с известни личности и награди в хола или в антрето. Високите класи поставят тези неща само на едно място – тоалетната на приземния етаж. Това ексцентрично решение е умно. Когато отидете в тоалетната, няма как да не забележите успехите на домакините, които се възползват и да покажат скромност, като са им дали това място.

Следва продължение. Прочетете и другите части на книгата Watching the English на Kate Fox.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *