Как се разбира кои са истински лондончани?

Църквата на днешните лондонски финансисти е St Mary-Le-Bow.

Тази църква се намира на средновековната улица Cheapside в днешното Лондонско сити и е на това място от времето на саксите, т.е. след края на римското управление на британските острови, през 5 век.

Днешната църква е втората по важност в Лондонското Сити след катедралата Свети Павел. Подобно на катедралата и тази църква е построена отново след Големия пожар през 1666 г. от архитекта Сър Кристофър Рен. Заради този факт и впечатляващата си кула, тя е една от забележителностите на Лондон и е обявена на национален паметник.

Според лондонската традиция, истинските лондончани са тези, които са родени там, където може да се чуят камбаните на St Mary-Le-Bow.

В миналото истинските лондончани са наричани кокни (Cockneys). Терминът е от 14 век, а днес той е синоним на представител на лондонската работническата класа. Кокнитата са имали специфичен диалект, включително, са говорили с характерен жаргон в рими, който е умрял в днешен мултинационален Лондон.

Ако преданието е вярно, истински лондончани вече няма или са много малко, тъй като звукът на камбаните се чуват в Ситито и Шордич, където не живеят много хора и съответно, не е раждат нови лондончани.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка на църквата St Mary le Bow


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *