Какво е Black Friday?

houseoffraser

 

Black Friday (Черният петък) е ден, в който търговците свалят цените. Американски по произход, Black Friday става все по-популярен във Великобритания. Представяте ли си – днес във Великобритания очакват оборот само от продажби от 2 милиарда паунда?

Някои от фактите за Black Friday са сигурни, а други не. Сигурно е, че в САЩ така наричат петъка след Деня на благодарността (Thanksgiving), който се празнува в четвъртък.

Петъкът след Деня на благодарността е почивен в САЩ и много американци прекарват деня в покупки в магазините. Търговците искат да се възползват и за да привлекат клиенти, свалят цените.

Не е ясно защо “черен” се нарича петъкът. Някои казват, че в миналото след Деня на благодарността собствениците на роби продавали и купували чернокожи.

Други казват името идва от израза “go into black”, което значи да имаш печалба и е обратното на “be in the red”.

Има и теория, че денят се нарича черен, защото винаги по пътищата на САЩ има големи задръствания в петъка след Деня на благодарността. Пътните полицаи виждат голям зор на този ден. Дори не им разрешават да взимат отпуск в този ден, заради нуждата от тях.

Във Великобритания Black Friday съществува от десетина години. Първоначално намаления правят търговците на компютри и техника. През 2013 г. ASDA, която е част от американската компания Wal-Mart, промотира Black Friday на Острова. Това се оказва заразително и за другите магазини. През 2014 John Lewis и Argos имаха за първи път Black Friday намаления. Тази година Black Friday ще бъде още по-голям. Медиите през целия ден информират за намаления.

Снимка: Matt Buck under Creative Commons Licence.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Какво мислите за този постинг?
  • Любопитно (6)
  • Забавно (3)
  • Харесва ми (3)
  • Полезно (2)
  • Вдъхновяващо (1)
  • Ще го споделя (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *