Какво е ducking?

KingstonBridgeNEW_AND_COMPLETE_HISTORY_OF_THE_COUNTIES_OF_SURREY_&_SUSSEXauthorThomasAllenartistpossiblyNathaniel_WHITTOCK

Ducking се нарича наказание в Средновековна Англия. Обичайното право предвиждало това наказание за жени, които чрез кавги, сплетничество и гълчене нарушавали обществения ред, както и за тези, които проституират или правят магии. Наказанието се изпълнявало по следния начин: завързвани на стол, окачен в края на лост, осъдените били потапяни в река (оттам идва и името, duck означава патица).

На някои места използвали ducking като метод за установяване дали жената е вещица. Това правели като връзвали десния палец на жената за големия пръст на левия крак и в това положение я хвърляли във водата. Изплуването на жената над водата било приемано като доказателство, че тя е вещица и след това й налагали съответното наказание за магьосничество. 

Кингстън бридж е един от мостовете над Темза, където изпълнявали ducking. Вестник London Evening Post информира в броя си от 27 април 1745 г. за изпълнение пред тълпа от 2 000 души на ducking от този мост. Наказанието било наложено на жена, която вдигнала кавга в местния пъб Queen’s Head.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *