Какво означава Пикадили

Пикадили е известно име в цял свят. Но какво означава пикадил (pickadil)?

По времето на Тюдорите pickadils се наричали парчетата, които се пришивали към отворите за ръце на дрехите и към яките. Пикадилите скривали шевовете и допълнително повдигали яките, които били модни за времето.

Вижте портрета на кралица Елизабет I. Бялата яка се казва ruff. А под нея се слага пикадил, който повдига яката. Пикадили се виждат и на рамената на дрехата й.

В началото на 17 век мястото, където днес се намира лондонското кръстовище Пикадили (Piccadilly Circus), било поле, на запад от стените на Лондон (днешното Лондонско сити). Там си построил къща шивачът Робърт Бейкър. Понеже Бейкър забогатял от шиенето на пикадили, къщата му станала известна като Piccadilly Hall. Впоследствие, в района се появили нови къщи, а хората започнали да наричат целия район Пикадили.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *