Какво значи Великобритания?

Името Великобритания на английски е Great Britain. Защо Британия (Britain) e велика (great)?

Някой може да си помисли, че британците се взимат за прекалено важни и поради това са си нарекли държавата “велика”.

Истината е, че името е дадено не от британците и първоначално се отнася до Британските острови.

Гърците първи разграничили двата най-големи британски острова (British Isles). Географът Птолемей нарича по-големия остров megale Bretannia, което може да се преведе като Голяма Британия или Great Britain на английски. На този остров са днешните Англия, Уелс и Шотландия.

По-малкият остров Птолемей нарекъл mikra Bretania или Малка Британия. Днес на този остров е Ирландия.

MODIS - Great Britain and Ireland - 2012-06-04 during heat wave.jpg

Римляните наричат днешните британски острови Albion (Албион).

След римляните англосаксонците започнали да наричат по-големия остров Britannia major (което може да се преведе като по-голяма Британия или на английски Greater Britain), отново, за да го разграничат, но не от ирландския остров, а от френската област Британи, която наричали Britannia minor (или Малка Британия, на английски Lesser Britain).

Преди да се появи държавата Великобритания на едноименния остров, са средновековните кралства на Англия, Шотландия и Уелс (на уелски Gwent). Великобритания (Great Britain) става официално име на новата държава, създадена от съюза на кралствата Англия и Шотландия през 1707 г.

През 1801 г. се създава Обединеното кралство Великобритания и Ирландия (United Kingdom of Great Britain and Ireland), когато кралство Ирландия, дотогава под контрола на британците, се присъединява напълно към британската държава.

В началото на 20 век в резултат на независимостта на Ирландия и създаването на Република Ирландия (Ейре) името на Обединеното кралство се променя и става Обединено кралство на Великобритания и Северна Ирландия (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland).


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка: Jeff Schmaltz, Public Domain, Link


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *