КАТО ПОРАСНА, ЩЕ СТАНА ЧУЖДЕНЕЦ

Сложете на първия ред децата! Ама и вие надниквайте зад тях, защото тази седмица на поетическа разходка с нас тръгва невероятната Петя Кокудева. Нарича работите си „детски стихотворения за възрастни“. Не се наемам да обяснявам каква е магията на нейните текстове, но бих искала да отбележа игрово-възпитателната и пречистваща мощ на поетическото й слово, насочено едновременно към най-младите и към попорасналите. Петя Кокудева ни дава лесна и мъдра рецепта как се става чужденец – да бъдем най-различни, за да обичаме и себе си. Ето какво споделя тя за стихотворението си:Обичам да пътешествам, не просто да пътувам по света. Пътешествието е нещо различно, то е свързано с преживелици, често дори с премеждия. Но именно чрез случките и понякога чрез трусовете, се сближавам наистина с местата и хората – запомням ги и ги разбирам малко по-добре. Сигурно от подобно кълбо мисли се е разплело това стихотворение.

Илюстрация2


КАТО ПОРАСНА, ЩЕ СТАНА ЧУЖДЕНЕЦ
 

Порасна ли, решил съм:
ще стана чужденец.
Днес Сойер, утре Нилсон.
И Фердо Мраванец!

Полека ще науча
във техните градчета
какво и как се случва,
какво не е прието.

Ще мигам на испански.
Ще готвя на фарси.
Ще бъда африканче
със къдрави коси… 

Ще бъда най-различен,
та после да умея
и мен си да обичам,
и с друг да се гордея. 

Петя Кокудева

Петя Кокудева (1982, Смолян) е завършила журналистика, а след това творческо писане в СУ „Св. Климент Охридски“. Вълнува се от поезия и детска литература. Има две издадени книги с „детски стихотворения за възрастни“ – „Лулу“ (Жанет 45, 2011) и „Малки същества“ (Жанет 45, 2014). Любимо й е да се среща с деца из България, за да четат и съчиняват заедно.

 

Илюстрация: Весела Кучева

Материала подготви Петя Хайнрих

Рубриката се осъществява със съдействието на сп. НО ПОЕЗИЯ

Прочетете забавната лондонска история от Петя Кокудева Сръгах с лакът Джак Изкормвача в рубриката НЕлондончани за Лондон.

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *