Кенсингтън палас – дом, музей и място за разходки


Паметникът, който виждате на снимката е пред Кенсингтън палас. Този дворец е в Кенсингтън гардън в Лондон, а мъжът на паметника е крал Уилям III Оранжски (1650-1702) – холандец, който става крал на Великобритания и управлява заедно със съпругата си кралица Мери. Това е единственият случай, в който мъж и жена управляват заедно Великобритания.

Крал Уилям III e пред двореца Кенсингтън, защото той го превръща в кралска резиденция през 17 век, когато  купува имението от графа на Нотингам. По онова време дворецът се е намирал до ловен парк за елени – днешният Хайд парк – и въздухът бил подходящ за крал Уилям III, който страдал от астма.

През 1689 г. Уилям III поръчал на своя придворен архитект сър Кристофър Рен да преобрази къщата, построена през 1605 г. и останал да живее там до края на живота си.

Любопитно е, че кралят оцелял при падане от кон по време на езда, когато се отървал само със счупенa ключица, но докато се възстановявал от травмата настинал от отворен прозорец и починал.

След крал Уилям III и неговата кралица Мери II в Kensington Pаlace живее кралица Ан. По нейно време се появяват сградата на Оранжерията и красивите градини около двореца.


Кралете Джордж I и II разширяват двореца и поръчват създаването на езерата в парка – Round Pond и Serpentine.

Крал Джордж III оставя двореца на младите престолонаследници, традиция, която се е запазила и до днес. Кенсингтън палас е официалната резиденция на престолонаследниците принц Уилям, принц Хенри и другите по-млади членове на кралското семейство.

В двореца е родена кралица Виктория, там е живяла принцеса Маргарет – сестра на кралица Елизабет II, както и лейди Даяна до смъртта й. След нейната смърт оградата на двореца беше покрита с цветя и писма, изразяващи отношението на британците към любимата им принцеса.

Линк към изложбата, показваща тоалети, носени от лейди Даяна: https://goo.gl/XQdmz7


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Какво мислите за този постинг?
  • Харесва ми (8)
  • Ще го споделя (6)
  • Полезно (3)
  • Вдъхновяващо (2)
  • Забавно (0)
  • Любопитно (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *