Интервю: Какво е КлинКлин?

 11255197_10152687698901065_2971784134245556430_n

Медийният проект КлинКлин има значение за българските мигранти. Затова поканихме неговия създател Кирил Беспалов да ни разкаже за него.

Какво е КлинКлин?

КлинКлин е един напълно нов медиен модел за България, чието име е перифраза на поговорката “Клин клин създава”

Това е първата crowdfunding медия в страната, която ще бъде създадена, финансирана и контролирана от потребителите. Те ще имат възможността да определят темите, за които ще пишат авторите и да влияят пряко върху тяхното възнаграждение. Подобни форми за овластяване на аудиторията стават все по-популярни в цял свят, а в Холандия местната De Correspondent вече измества някои от класическите медии.

КлинКлин ще е място за качествена журналистика, в която няма новини, а задълбочен поглед върху събитията и обществените процеси. Вместо да се концентрираме върху случилото се, ние ще задаваме въпроса, защо и как се е стигнало до дадено явление и до какви последствия може да доведе.

КлинКлин ще замести традиционните и скучни категории като “Политика”, “Свят”, “Икономика” и т.н. с интерактивни общности, в които потребителите ще имат пряк контакт с редакторите. Така първите ще взимат активно участие в информационния процес, а вторите ще бъдат улеснени при намирането на информация.

Как ще финансира вашия проект?

КлинКлин разчита на финансиране от много на брой граждани, които можем да наречем малки инвеститори. Всеки от вас може да си вземе годишен абонамент от 60 лв (31 евро), с което да ни подкрепи. От една страна получавате качествена журналистика и правото да възлагате конкретни теми на авторите, а от друга – гарантирате съществуването на медията.

Само месец след началото на кампанията, КлинКлин е събрал близо 10% от сумата, с която ще можем да стартираме медията. Необходими са 50 000 лв, за да създадем прозрачната информационна платформа, да плащаме хонорари за качествена и независима журналистика, както и да подсигурим дейността на медията за минимум 1 година – колкото трае срокът на абонамента. Всеки извън България може да ни подкрепи като закупи абонамент директно от сайта или чрез PayPal.

Поставили сме си за цел да съберем сумата до септември, за да може още тази есен България да има своя гражданска медия. Единственият начин това да се случи, е широка подкрепа от хора, които търсят позитивната промяна.

Насочен ли е вашият проект към българските мигранти?

Една от най-важните задачи пред КлинКлин е да достигне до българите зад граница и да им помогне да се информират качествено за събитията у нас. Не трябва да забравяме, че мигрантите продължават да са най-големият външен инвеститор у нас, а за тях се прави много малко.

КлинКлин ще даде глас на онези българи в чужбина, които са загрижени за събитията у нас и имат необходимата експертиза, за да помогнат за така желаната промяна. В нашия екип например има специалист, който напусна добре платената си работа в Германия, за да се присъедини към КлинКлин. Не казвам, че всички трябва да се юрнат да се връщат в родината си, защото днес има много начини да бъдеш част от промяната, дори и да не си физически тук.

През последните няколко години в България текат наистина интересни процеси, за които се говори малко, но от тях зависи бъдещето на нашето общество. Имаме изключително бързо развиващ се IT сектор, организирана мрежа от неправителствени организации, която вече дава положителен резултат. В опита да разкодира тези събития, КлинКлин ще заложи на новите идеи, възможностите да подобрим средата за живеене, търсенето на път към обединението на българското общество, независимо дали читателят ни живее във Велико Търново или в Лондон.

Имаме нужда от подкрепата на всички българи в чужбина и се надяваме сънародниците ни в Лондон да ни подрепят. За много хора набирането на средства чрез crowdfunding е популярно в света за стартиране на компании, които предлагат иновационни решения. Понеже в България този метод не е много популярен, ние набираме средствата чрез нашия собствен сайт – https://www.klinklin.bg

Отидете на сайта и дайте своя принос, за да работим за вас още тази есен.

 

klinklin

 

 

Създателят на КлинКлин Кирил Беспалов се занимава с медии от 14 годишен, когато хобито му е предпечатна подготовка. По-късно си поставя за цел да разбере как функционират медиите и работи последователно за Агенция „Фокус“, култовия регионален Вестник „За Люлин“, списание „Тема“ и сайта Expressnews, където е главен редактор. Междувременно е журналист на свободна практика и кореспондент за чуждестранни издания. Не вярва в новинарските категории, защото смята, че във всяка добра статия има по малко политика, лайфстайл, история и психология. Извън журналистиката, снима документални филми, занимава се с реклама, организира събития и поддържа еко каузи. В КлинКлин ще търси истинското лице на българите в началото на XXI век.

Кирил Беспалов споделя своите впечатления от Лондон: Лондон е много български град

Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *