Кой е измислил четката за зъби?

Napoleon’s toothbrush, c 1795.

Следващия път, когато си миете зъбите, си спомнете за тази история.

Тя е за създаването на съвременните четки за зъби. Изобретателят им се казва Уилям Адис (William Addis) и е живял през 18 век в Англия. По професия бил rag maker – произвеждал хартия от дрипи, които изкупувал и смилал.

Всъщност четки за зъби е имало и преди това. Казват, че китайците използвали четки за зъби. Адис създава първата четка с дизайна, който познаваме.

И така ето я историята на четките за зъби:

Уилям Адис бил роден в квартал Clerkenwell (Клъркънуел) в Лондон.

През 1770 г. двадесет и шестгодишният тогава Адис е затворник в Newgate goal (затвора в Newgate), който се намирал на мястото на днешния Old Bailey – най-главният съд за наказателни дела (The Central Criminal Court of England and Wales) в Лондонското сити.

В затвора Адис попаднал заради бунт, в който участвал. Докато излежавал присъдата си, той решил да помисли за ефективен начин за чистене на зъби.

Решението дошло, докато Адис наблюдавал метлата, с която друг затворник почиствал двора в този момент. Адис взел кокал, останал от вечерята му, пробил дупки в него и в тях вкарал снопчета свинска четина, с която успял да се сдобие, благодарение на един надзирател.

След излизането си от затвора Адис основал компания за четки за зъби. Компанията му произвеждала четки с козина от язовци. Най-популярна била четината от сибирски глигани или други северни животни, тъй като била най-здрава.

Адис се възползвал от връзките си с книгоиздателите. Те му помогнали да популяризира четките си за миене на зъби като давали четки като подарък на купувачите на определени книги.

Около 1840 г. четки за зъби вече се произвеждали масово във Великобритания, Франция и Германия.

Компанията, която започва да прави четките за зъби през 1780 г. съществува и до днес с името на своя основател – Addis.

 

На 29 октомври, неделя, организираме разходка в Лондон, свързана с места, известни като “страшни” в Лондон. Ето поканата. Заповядайте.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Снимка на четката за зъби на Наполеон от 1795 г., Science Museum London under creative commons licence.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *