Коя е кралица Елизабет II?

7205375640_47b9388d73_b

Elizabeth Alexandra Mary е родена на 21 април 1926 г. на 17 Bruton Street в Лондон, в частен дом, собственост на братовчедка на семейството.

Кралицата има два рождени дни – на 21 април и през юни, когато се предполага, че времето ще бъде подходящо за парада на Horse Guards в Лондон, наречен Trooping the Colour. Парадът тази година ще се проведе на 17 юни.

През 2016 г. кралицата празнува своята 90-годишнина.

Коронясана е за кралица на Обединеното Кралство на 2 юни 1953 г. под името Elizabeth II. Кръстена е на майка си и на Elizabeth I, която била Queen of England and Ireland от 1558 г. до 1603 г.

Крал Джордж VI, бащата на бащата на кралицата, умира на 6 февруари 1952 г. Преди да стане крал през 1936 г. се казвал Albert, Duke of York, бил срамежлив и заеквал. (За него е филмът The King’s Speech (Речта на краля)). През 1923 г. Albert се оженил за Lady Elizabeth Bowes-Lyon. По време на Първата световна война фамилното име Saxe-Coburg and Gotha на кралското семейство е изоставено и е сменено с Windsor, за да се избегнат антигермански настроения сред населението. Бащата на Елизабет II става крал след като по-големият му брат Едуард VIII се жени за разведената американка Уолис Симпсън и се отказва от престола.

Кралица Елизабет II е:

 • кралица и държавен глава на Обединеното кралство (Великобритания и Северна Ирландия) и на 15 страни от Британската общност (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия).
 • глава на Британската общност от 54 държави (Commonwealth of Nations).
 • духовен предводител на Англиканската църква.
 • главнокомандващ Британските въоръжени сили.
 • 40-ят владетел на британския престол след William the Conqueror (1066).
 • най-пътуващият монарх в историята (посетила е 116 държави). При това, пътува без паспорт, тъй като британските паспорти се издават от нейно име и ако трябва да има паспорт, той ще е издаден от самата нея.
 • най-дълго управлявалият владетел след Queen Victoria, която е била кралица в продължение на 63 години и 216 дни.
 • почитателка на животните – има собствени гълъби, кучета и състезателни коне. Любимите й спортове са конна езда, конни състезания и надбягвания с коне.
 • всяка година открива новата парламентарната сесия като чете Queen`s Speech в The House of Lords. Речта има за цел да запознае лордовете с програмата на Нейните министри.
 • приема акредитивните писма на всеки нов посланик на чужда страна, който встъпва в длъжност.
 • има правомощията да дава звание Рицар или Дама за особени заслуги към Короната.
 • първият британски монарх, който празнува Диамантен юбилей от своята женитба.
 • единствената личност във Великобритания, която има право да шофира без шофьорска книжка. (Като доброволка през Втората световна война Elizabeth e карала камион.)

Филип, съпругът на Елизабет II, e принц на Гърция и Дания. Той е роден с германското фамилно име Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, но подобно на кралското семейство, сменил името си по време на войната и приел името на майка си – Mountbatten. Майката на Елизабет II и премиерът Уинстън Чърчил не й позволили да приеме фамилното име на съпруга си и тя останала Windsor след сватбата с принц Филип през 1947 г. Преди сватбата принцът изоставил православието и приел англиканската религия.

Обръщението към Кралицата е Your Majesty, а след това в разговора може да преминете на: Ma’am.

Кралицата живее и работи в Бъкингамския дворец. На източната фасада на двореца се намира балкона, на който се появява кралското семейство. Монархът има къщи в провинцията – Sandringham в Norfolk; Holyroodhouse в Edinburgh; Balmoral Castle в Aberdeenshire, Шотландия – където кралицата предпочита да прекарва лятото. Дворецът Уиндзор в Berkshire е любимият й дворец. Той е най-старият и голям дворец, ползван за жилище от кралицата и е построен през 1070 г. от William the Conqueror (Уилям Завоевателя).

Видео от коронясването на кралица Elizabeth II на 2 юни 1953 г.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Фотография: Michael Garnett under Creative Commons


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *