Коледните пътници


В края на ноември, след една от неделните служби в кварталната ни църква викарката – начело на нашата квартална англиканска църква е жена! – напомни на еноряшите за the travellers – буквално, пътниците – и прикани всички, които искат да ги приютят, да се запишат в списък на една от стените на църквата.

Всеки път в кварталната църква научавам нещо ново за Англия и англичаните. Това е една от причините, заради които я посещавам. Този път след службата питах няколко човека какви са тези travellers и какво се очаква от домакините им.

След няколко дни позвъних на вратата вкъщи и когато Деси я отвори, ме видя усмихнат с “пътниците” под ръка. Дойдоха ни на гости!

Оказа се, че “пътниците” са изплетени от прежда фигури на Дева Мария, Йосиф, магаре и няколко овчици. Много са симпатични всички. “Пътуват” всички в една кошница. Домакините от предишната вечер пристигат с кошницата в дома на следващите по списък домакини и им дават кошницата с пътниците.

Традицията е стара и мексиканска по произход. Въпреки че нашата квартална църква е англиканска, католическият характер на идеята не е проблем. Англиканите са наистина толерантни – позволяват не само на жени да водят службите, но и да се радват на чужди традиции.

В миналото млади жена и мъж, облечени като Мария и Йосиф, посещавали домовете в Мексико преди Коледа и им напомняли за предстоящото раждане на Исус. В днешни времена вместо мъж и жена домовете посещават фигури на Мария и Йосиф. При това, както се оказа, това правят не само в Мексико, но и в други страни.

Нашите “пътници” донесоха коледно настроение в дома ни.

След един ден ги занесохме в дома на следващите домакини.

Оказа се, че “пътниците” правят добри неща: заради тях се запознах с готини съседи. Новите домакини на “пътниците” се оказаха много мили хора. Ядохме сладки. Снимахме се пред елхата им. Научихме, че тези хора са ходили в България и обичат българска кухня. Ще ги поканим на гости и ще ги почерпим с баница. Вече е ясно, че благодарение на пътниците си намерихме нови приятели в квартала.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *