Коледното дърво на Трафалгар скуеър

Trafalgar Square (5)

Всяка година от 1947 г. насам Лондон получава коледно дърво от Осло, столицата на Норвегия, в знак на благодарност за подкрепата по време на Втората световна война. Кметът на Westminster, норвежкият посланик и кметът на Осло присъстват на включването на светлините на коледното дърво на Trafalgar Square.

Trafalgar Square е центърът на Лондон. Там е издигнат паметникът на адмирал Нелсън след победата му над испанската и френската флота в битката при Трафалгар през 1805 г. Статуята е висока 50.3 м., въпреки че изглежда малка на фона на целия площад. Колоната, върху която е издигнат Нелсън по време на Втората световна война е била цел на Хитлер. Той е искал да я взриви, като по този начин покаже немското надмощие над Великобритания. Лъвовете в основата на колоната са се появили чак през 1867 г. Създателят им е ползвал за модел починал лъв от лондонския зоопарк, за да пресъздаде приликата им с истинските животни.

Trafalgar Square (6)

На Trafalgar Square се намира статуя на крал George IV (1762 – 1830), защото той наема архитекта John Nash през 1820 г. да оформи пространството около Charing Cross, на което преди се намирали конюшните на Westminster Palace.

Сегашният вид на площада е дело на архитекта Sir Charles Barry и е бил завършен през 1845 г. National Gallery, пред която се разкрива площадът е открита през 1824 г.

Trafalgar Square е собственост на Короната, но се управлява от the Greater London Authority, като Westminster City Council владее пътищата около площада.

На Trafalgar Square се намира и най-малкият полицейски участък в света.


На 1 януари ще започнем новата година с посещение на Уестминстърското абатство. Ето поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *