Константин Кучев: Чай, цигулка, монахини

Всеизвестно е, че Константин Кучев живее с цигулката си и с един скрин, пълен със сюрреалистични истории… на луната. Понякога слиза да се разходи из софийските улици и запечатва впечатленията си в поетически фрагменти като тези три тук ­– един с чай, друг с цигулка и накрая нещо дребно с монахини.

koss-kuchev

 

Знам, че розовото е любимият ти цвят

Една сутрин Ана-Мария почука на вратата ми.

– Нося ти розови салфетки – каза тя. – Знам, че розовото е любимият ти цвят.

Казах ѝ откровено, че не обичам розово. На другата сутрин тя отново дойде. Носеше ми пръстенче с розов камък.

– Знам колко обичаш розово – каза.

Приех пръстенчето, защото не исках да я обидя. Следващите две сутрини тя ме канеше да пием кафе в нейната стая, но аз все се ослушвах. На третия път приех, качих се горе, а тя уж случайно заля ръката ми с вряло кафе от една розова каничка.

 

Лютиерът

– Обади се утре да си вземеш цигулката – предложи лютиерът. – Само да ти кажа… Когато дойдеш, у нас ще има едно голямо куче. Затова ще те посрещна в коридора.

Днес му се обадих и той каза:

– Ела след един час… но ще може да влезеш само до коридора. Дъщеря ми ни е на гости.

Звучеше ми притеснен и се чудех дали да го безпокоя. Все пак отидох да взема любимата си цигулка. Звънях три-четири пъти. Той изобщо не отвори.

Накрая извика отвътре:

– Извинявай, ела утре. Кучето наистина е голямо.

Актриса

Изпратили я в манастир. Мислела си, че е годеница на Господ. А монахините я мислели за въплъщение на дявола. Накрая семейният съвет решил да я направи актриса.

 

Константин Кучев е певец и композитор. Завършил е Националната музикалната академия „Панчо Владигеров“, специалност „Поп и джаз пеене“. Пише музика за театрални постановки. Композициите му са представяни на международни театрални фестивали в Чехия, Полша, Сараево, Гърция и Египет. От 2014 г. е водещ на „Разходка по луната“ – концерт-импровизация за деца и техните родители.

Създател и водещ на творческия курс „Открий своя глас“ към Studio 84 Art and Motion. Негови литературни текстове са публикувани в сп. „НО ПОЕЗИЯ“

 

Материала подготви Петя Хайнрих

Рубриката се осъществява със съдействието на сп. НО ПОЕЗИЯ. 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *