Кръглата църква на рицарите тамплиери

Една врата дели забързаното движение по Флийт стрийт (Fleet Street) от спокойствието и тишината на средновековния “град”, какъвто е Court of Inns. В него са се разположили два квартала – Middle Temple и Inner Temple. Днес на това място се намират юридически кантори. Някои от техните членове са Queen Counsels – изтъкнати юристи с дългогодишен стаж, които носят копринени роби в съда.

Temple Church 8

Темпъл е районът между Темза и Royal Court of Justice. Наречен е така по името на рицарите тамплиери.

Temple Church 6

Всичко започва с пламенната реч на папа Урбан II през 1095 г., в която той казва, “че Франция е пренаселена, а земите на Светите земи преливат от мляко и мед, и говори за награди, както на земята, така и на небето, където се предлага опрощаване на греховете за всеки, който би загинал в начинанието”. През 1095 г. то е освобождението на Йерусалим от завладелите го мюсюлмани. Рицарите, които призовава папата, се обединяват в Първия кръстоносен поход.

Temple Church 9

Рицарите превземат Йерусалим и закрилят поклонниците, тръгнали на поклонение към Божи гроб. Наричат се тамплиери, защото поемат грижата за опазването на Светия гроб в Йерусалим, построен на мястото на Соломоновия храм.

Temple Church 5

След по-малко от 2 века са принудени да напуснат, победени от Саладин през 1187 г. По този повод е организиран и Третият кръстоносен поход, начело на който застават английският крал Ричард Лъвското сърце и френският крал Филип II.

Филип II се страхува да не загуби властта си във Франция и бързо се завръща в Париж. Ричард умира десет години по-късно във Франция без да е управлявал Англия.

Temple Church 4

Рицари от ордена на „Бедните воини на Христа и Храма на Соломон”, основан през 1118 г. в Йерусалим от деветима рицари, участвали във Втория кръстоносен поход, успели да откупят земя от английския крал и да построят Кръглата църква (The Temple Church) в Лондон, осветена през 1185 г. Тя е най-старата запазена готическа сграда в Англия и наподобява църквата над Божи гроб (Holy Sepulchre). 

На пода й се намират саркофази на рицари тамплиери, почиващи там от векове, преди да дойдат Том Ханкс и Одри Туту, за да снимат “Шифърът на Леонардо”. След тях туристите, търсещи тайни знаци, продължават да нарушават покоя на църквата.

Във Великобритания има само четири кръгли църкви.

Temple Church

През 1312 г. друг френски крал убеждава папата, че рицарите са опасни и под негово давление те са анатемосани, а техният предводител – Великият магистър, е изгорен на клада. След намесата на папата рицарите тамплиери са преследвани, гонени и изгаряни.

От миналата година в Кръглата църква е представена изложба, посветена на 800-годишнината от подписването на Велика харта на свободите, гарантираща правата на гражданите – Magna Carta.


Всички снимки са направени от нашия приятел Веселин Василев.


В неделя, 2 октомври, организираме разходка в квартала Клъркенуел (Clerkenwell). Заповядайте! Прочетете поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *