Кралят на мюзикъла

Андрю Лойд Уебър

Пред Theatre Royal Haymarket има много хора. Всички са вперили очи във висока руса красавица в червено палто. Тя интервюира елегантен мъж. Ние сме на другия тротоар. Пресичаме улицата, за да видим отблизо кой е джентълменът.

Оказва се, че е Андрю Лойд Уебър, авторът на мюзикълите Исус Христос Суперзвезда, Евита, Котките, Фантомът на операта.

Оказваме се на честването на 30-годишния юбилей на сцена на мюзикъла “Фантомът на операта”.

Дори да си мислите, че не обичате театър или мюзикъл, силно ви препоръчваме да посетите мюзикъл в Лондон. С голяма вероятност ще си спомняте за преживяването цял живот. Лондон е столицата на мюзикълите, а Андрю Лойд Уебър е кралят.

Андрю Лойд Уебър е роден през 1948 г. (Оказа се много по-млад, отколкото си мислихме). Баща му е бил директор на London College of Music, а майка му – учител по пиано.

Андрю Лойд Уебър учи в изключително престижното Westminster School, а после – История в Оксфорд, в Гилдхол и в Кралския колеж по музика.

Мюзикълите му го правят световноизвестен и богат – богатството му е оценено на 715 милиона паунда.

Той е първият композитор с три мюзикъла, които се поставят по едно и също време на Бродуей в Ню Йорк и на лондонския Уест Енд.

През 1992 г. кралицата го провъзгласява за рицар. Той е носител на много награди – английските Оливие и американските – Оскар, Златен глобус, Грами, Тони.

Днес Андрю Лойд Уебър е собственик на много от театрите в Лондон.

Снимка на Андрю Лойд Уебър: By Tracey Nolan from Toronto, Canada – LALW – B&W, CC BY-SA 2.0,

 


В събота, 15 октомври, организираме Разходка в Сохо. Заповядайте!
Прочетете поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *