Кралица Елизабет II управлява Великобритания от 66 години

7205375640_47b9388d73_b

Днес във Великобритания се отбелязва годишнина от обявяването на Елизабет за кралица, след смъртта на баща й крал Джордж VI. Тя вече е отпразнувала Сребърен, Златен и Диамантен и Сапфирен юбилей. От 2015 г. е най-дълго управлявалият монарх в британската история, когато изпревари прапрабаба си кралица Виктория.

Коронясана е за кралица на Обединеното Кралство на 2 юни 1953 г. под името Elizabeth II. Кръстена е на майка си и на Elizabeth I, която била Queen of England and Ireland от 1558 г. до 1603 г.

Крал Джордж VI, бащата на Queen Elizabeth II, умира на 6 февруари 1952 г. Преди да стане крал през 1936 г., се казвал Albert, Duke of York, бил срамежлив и заеквал (За него е филмът The King’s Speech (Речта на краля)). През 1923 г. Albert се оженил за Lady Elizabeth Bowes-Lyon. По време на Първата световна война фамилното име Saxe-Coburg and Gotha на кралското семейство е изоставено и е сменено с Windsor, за да се избегнат антигермански настроения сред населението. Бащата на Elizabeth II става крал след като по-големият му брат Edward VIII се жени за разведената американка Wallis Simpson и се отказва от престола.

Queen Elizabeth II е:

 • Elizabeth Alexandra Mary, родена на 21 април 1926 г. на 17 Bruton Street в Лондон, в частен дом, собственост на братовчедка на семейството.
 • има два рождени дни – на 21 април и през юни, когато се предполага, че времето ще бъде подходящо за парада на Horse Guards в Лондон, наречен Trooping the Colour.
 • през 2016 г. навърши 90 години, по случая имаше тридневни тържества в градините на  Windsor Castle.
 • кралица и държавен глава на Обединеното кралство (Великобритания и Северна Ирландия) и на 15 страни от Британската общност (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия).
 • глава на Британската общност от 54 държави (Commonwealth of Nations).
 • духовен предводител на Англиканската църква.
 • главнокомандващ Британските въоръжени сили.
 • 40-ят владетел на британския престол след William the Conqueror (1066).
 • най-пътуващият монарх в историята (посетила е 116 държави). При това, пътува без паспорт, тъй като британските паспорти се издават от нейно име и ако трябва да има паспорт, той ще е издаден от самата нея.
 • почитателка на животните – има собствени гълъби, кучета и състезателни коне. Любимите й спортове са конна езда, конни състезания и надбягвания с коне.
 • всяка година открива новата парламентарната сесия като чете Queen`s Speech в The House of Lords. Речта има за цел да запознае лордовете с програмата на Нейните министри.
 • приема акредитивните писма на всеки нов посланик на чужда страна, който встъпва в длъжност.
 • има правомощията да дава звание Рицар или Дама за особени заслуги към Короната.
 • първият британски монарх, който празнува Диамантен юбилей от своята женитба.
 • единствената личност във Великобритания, която има право да шофира без шофьорска книжка. (Като доброволка през Втората световна война Elizabeth e карала камион.)

Philip, съпругът на Elizabeth II, e принц на Гърция и Дания. Той се е родил с германското фамилно име Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, но подобно на кралското семейство, сменил името си по време на войната и приел името на майка си – Mountbatten. Майката на Elizabeth II и премиерът Winston Churchill не позволили на Elizabeth да приеме фамилното име на съпруга си и тя останала Windsor след сватбата с Prince Philip през 1947 г. Преди сватбата принцът изоставил православието и приел англиканската религия.

Обръщението към Кралицата е Your Majesty, а след това в разговора може да преминете на: Ma’am.

The Queen живее и работи в The Buckingham Palace. На източната фасада на двореца се намира балкона, на който се появява кралското семейство. The Queen има къщи в провинцията – Sandringham в Norfolk; Holyroodhouse в Edinburgh; Balmoral Castle в Aberdeenshire, Шотландия – където Кралицата предпочита да прекарва лятото. Windsor Castle
 в Berkshire е любимият й дворец. Той е най-старият и голям дворец, ползван за жилище от Кралицата и е построен през 1070 г. от William the Conqueror (Уилям Завоевателя).

Видео от коронясването на кралица Elizabeth II на 2 юни 1953 г.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


 

Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

Фотография на кралица Елизабет II: Michael Garnett under Creative Commons


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше съб

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *