Кралицата на българско събитие в Лондон

От кого зависи дали кралицата или представител на нейното семейство да дойдат на събитие на българската общност в Лондон?

Нарастващият брой на българите в Лондон доведе до бум на “български” събития – всяка седмица в различни квартали на британската столица българите се събират на чалготеки, професионални срещи, литературни четения, училищни тържества, концерти, народни хора и групови разходки из Лондон.

Представете си, че на някое от тези събития дойде кралицата или принц Чарлз или представител на кралското семейство. За да може по-добре да си представите, разказваме как става организирането на подобно посещение.

За целта ви представяме The Lord-Lieutenant of Greater London (произнася се лорд-лефтенънт или на български Лорда Лейтенант на Големия Град Лондон ). От него зависи всичко.

Lord-Lieutenant има във всяка област на Великобритания. Той е представител на монарха в областта. Тяхната най-голяма задача е да се грижат за репутацията на Короната. За това те организират посещенията на кралицата и кралското семейство в района и подкрепят от нейно име благотворителни мероприятия и организации, както и дават медали от името на кралицата.

Тези позиции не са политически и не са платени. Хората, които ги заемат, са заслужили дипломати, бизнесмени и обществени личности. Те са на поста до края на живота си, макар че обичайно се пенсионират на 75 години.

The Lord-Lieutenant of Greater London се казва Kenneth Olisa. Той е първият чернокож Лорд Лейтенант (баща му е нигериец, а майката – британка). Кен Олиса е известен бизнесмен в сферата на високите технологии и филантроп.

Ако искате да поканите кралицата или кралското семейство на българско събитие, което организирате, трябва да пишете на Mr Kenneth Olisa или на някой от неговите заместници (техният сайт).

В случай, че засега не искате да поканите кралицата на ваше събитие в Лондон, помислете за друга възможност. Ако сте британски граждани, кралицата ще ви поздрави за диамантената ви сватба (шестдесетгодишнина), платинената ви (седемдесетгодишнина), както всяка година след това.

Кралицата изпраща също картичка за рождения ден на всеки столетник/столетничка.

Ken Olisa ще ви даде повече съвети по всички тези въпроси.

Снимки: Ken Olisa и Christian Lendl under Creative Commons Licence.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *