Oбсерваторията в Гринуич

Greenwich_Observatory (3)
Гринуич или на английски Greenwich (произнася се Гренич) е квартал на Лондон, за който всички сме чували още от малки. Знаем, че Гринуичката обсерватория мери средното часово време (Greenwich Mean Time (GMT) и че през нея минава Нулевият меридиан, по който пък се определя географската дължина по целия свят. Ако знаем, че в България часът е с два часа напред, то е защото стандартът за време от 1884 до 1925 г. се е задавал от учените в Кралската обсерватория в Гринуич. Тя е построена през 1675 г. от Сър Кристофър Рен, който възстановява голяма част от църквите в Лондонското сити, изгорели в Големия пожар от 1666 г., както и издига най-голямата катедрала във Великобритания – Свети Павел (St Paul Cathedral).

Greenwich_Observatory (25)

Крал Чарлз II разбира, че след кървавата Гражданска война (1642-1651) ще може отново да напълни кралската хазна, само ако подпомогне успешната търговия по вода. Издал заповед да бъде изградена обсерватория в Гринуич, в която учени да следят движението на небесните тела, както и мястото на фиксираните звезди, по които моряците се ориентирали в морето.

Усъвършенстването на навигационната техника превърнало британските търговски кораби в най-многобройните и доходоносни плавателни съдове в света, разбира се, не без участието на британските моряци и пирати, които се включили по-късно в търговията със стоки от Новия свят, за разлика от Португалия и Испания, но бързо заели водещото място.

През 1833 г. върху покрива на Кралската Обсерватория била поставена червена топка, която всеки ден се издигала в 12.55 часа и се спускала в 13.00. Тя служела като сигнал за корабите, плаващи по Темза, за сверяване на часа. Тази топка била свързана чрез първия телеграфен кабел във Великобритания с подобна time ball на южния бряг на Великобритания, по която се ориентирали корабите в Ламанша.

Greenwich_Observatory (22)

Първата прогноза за времето също била излъчена от Кралската oобсерватория през 1848 г. Джеймс Глейшър анализирал метеорологичните данни от цялата страна, получени по телеграфа и след като ги обобщил, дал първата прогноза за времето във Великобритания.

В Кралската Обсерватория се намира и най-дългият във Великобритания и седми по големина в света, рефракторeн телескоп – оптичен телескоп, който използва лещи, а не огледала, за да пречупва светлината.

Greenwich_Observatory (17)

През 1957 г. учените напуснали Кралската Обсерватория заради замърсяването на въздуха в Лондон и се установили в Съсекс, а от 1990 г. – в Кеймбридж.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *