Първата рокля в света от изкуствено боядисана коприна

По време на разходката ни в музея “Виктория и Албърт” попаднахме на вечерна рокля, боядисана в крещящ светло пурпурен цвят. Научихме, че този цвят е известен като магента или фуксия. Този цвят е едно от първите изкуствено създадени анилинови багрила. Открит е случайно от химика Сър Уилям Хенри Пъркин през 1856 г., при лабораторни опити. Пурпурният цвят се радвал на голяма популярност още от Древността, но поради трудното извличане на тъмния пигмент от раковината на мида мурекс, той бил много скъп и само владетелите можели да притежават пурпурни мантии. След откритието на Сър Уилям, процесът се усъвършенствал и лилавото се превърнало в любимия цвят на художниците импресионистите. Клод Моне дори казвал, че магентата е истинският цвят на атмосферата.

През 1869-1870 г. френският дизайнер Vignon създава първата рокля в света от изкуствено боядисана коприна. Първа с тази рокля се появила британската кралица Виктория. Следвайки кралицата всички знатни дами поръчали рокли в същия цвят и за себе си. Скоро се оказало, че коприната, боядисана с арсеник, при потене, дъжд или намокряне, отделя отрова, която се поема от кожата и може да доведе до смърт.

magenta dress

Наскоро отново чухме за фуксия. Този път не ставаше дума за цвят на рокли, а за цвете. В България това цвете е известно като обички.

DoubleFuchsias_wb

Първата фуксия била пренесена в Европа през 1669 г. от френския ботаник Шарл Плумие. Растението, обаче, било кръстено на немския ботаник Леонард Фукс.

Фуксията се появила през 18 век в Англия. Била пренесена от Западните Индии (Централна и Южна Америка) от моряк, живеещ в Уапинг (Wapping), като дар за неговата любима.

Запален градинар видял цветето, цъфтящо на прозореца на възлюбената и го откупил.

Благодарение на лесното размножаване на фуксията (Fuchsia), чрез семена или чрез части от стъблото, които просто се потапят във вода или направо в пръстта, скоро градинарят имал толкова много нови насаждения, че продавайки ги, забогатял, а също така, наводнил цяла Англия с фуксии.

640px-Cultivated_Fucshias_at_BBC_Gardeners'_World

The British Fuchsia Society препоръчва отглеждането на фуксии, защото веднъж посадени, те изискват минимални грижи.

Научихме също, че цветът, наречен фуксия (фуксин, магента, маджента), се ползва в цветовете на телевизорите, компютрите и цветното принтиране.


В събота, 17 март, в поредицата “Вечните приятели на България” ще ви срещнем с Кристофър Бъкстън. Подробностите са в поканата


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.

 

Снимки: 

https://www.flickr.com/photos/hlgraham/

CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=540395

By Andy Mabbett – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15531853


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *