Кралската стокова борса

img_5517

Сградата на снимката се нарича Royal Exchange (Кралската стокова борса). Това, което виждаме днес, е третата поред Стокова борса, строена на същото място.

Първата била основана от Томас Грешъм през 1535 г. Thomas Gresham бил един от най-приближените търговци на кралица Елизабет I. За голямото му влияние говорят кръстените на него колеж, улица в Лондонското сити, дворец и пъб. Идеята на едно място да се срещат търговци, да се пазарят, наддават и продават стоки, да има офиси и магазини, била заимствана от Борсата на Антверпен в Белгия. Борсата била първата сграда, построена със специалната цел да обслужва търговията в Британия. Там не били допускани борсови посредници, поради лошите им обноски.

На откриването на новопостроената Борса през 1571 г. присъствала самата кралица Елизабет I. Тя позволила Борсата да продава алкохол и да бъде наричана Кралска стокова борса (The Royal Exchange). Сградата била унищожена от Големия пожар в 1666 г. Следващата Борса, построена през 1669 г., също изчезнала в пожар, този път през 1838 г. Сегашната сграда била открита от кралица Виктория през 1844 г.

img_5538

Днес мястото не се ползва за Борса, а е превърнато в луксозен търговски център със скъпи магазини, кафенета и ресторанти, тъй като са създадени отделни борси за различните видове стоки.

img_5511

Пред сградата на Royal Exchange през юни 1844 г. бил издигнат паметник на Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington. Херцогът на Уелингтън, победителят на Наполеон, е излят от претопения бронз на вражеските оръдия, заловени от самия него по време на военните кампании, които е предвождал.

img_5543

В 1851 г. Ройтерс основал своята информационна агенция точно зад Борсата, за да може да продава успешно новините, които получавал по-бързо от останалите агенции, защото започнал да използва телеграфа, за да научава вестите от Америка и света. Паметник на Пол Юлий Ройтерс се издига на южния вход на Стоковата борса.

img_5546

От същата страна се намира и статуята на Джордж Пийбоди (1795-1869), американски банкер, който се преместил да живее в Лондон и започнал да строи жилища за бедни. Стойността на даренията му за жилища се равнява на над 600 милиона паунда днес. В момента Peabody Trust е собственик на 27 хиляди жилища в цял Лондон, в които живеят над 80 000 души. Заради социалната си дейност George Peabody е погребан в Уестминстърското абатство, което е необичайно за чужденец.


 

На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *