Кратка история на Гринуичкия дворец

Greenwich_Observatory (4)
Хъмфри, херцогът на Глостър и полу-брат на крал Хенри V, а също така и регент на Хенри VI, получил земя в Гринуич през 1427 г. Както подобава на човек с такова положение, веднага решил да построи там най-величествената къща в Англия. Нарекъл я ”Bella Court”, нещо като Красивия дворец.

Хъмфри също бил и учен. След смъртта му неговата голяма библиотека била дарена на Университета в Оксфорд и така дал своя принос за създаването на Бодлиевата библиотека (Bodleian Library).

В двореца на Хъмфри крал Хенри VI и френската му съпруга Маргарита от Анжу прекарали своя меден месец. Толкова им харесало в Гринуич, че след смъртта на Хъмфри направили двореца своя официална резиденция с претенциозното име Palace of Placentia (Дворец на удоволствията).

През 1465 г. в двореца се родила Елизабет от Йорк – бъдеща съпруга на Хенри VII. След като се омъжила за Хенри VII бил сложен край на Войната на розите между фамилиите на Йорк и Ланкастър. След сключването на брака Хенри VII се сдобил с увереност и решил да разшири двореца. Там се родили синът му Хенри VIII и внучките му – Мери и Елизабет.

Елизабет I нямала наследници, затова тронът бил зает от Джеймс I. Той се оженил за Анна Датска и за нея поръчал да се построи специална сграда към двореца. През 1616 г. архитектът Иниго Джонс се заел да проектира първата сграда в Британия в стила „Паладиум“, който бил много популярен през 17 век, а всъщност наподобявал на вилите от времето на Римската империя. Новата сграда била наречена Queen`s House, защото била предназначена за кралицата. Тя междувременно умряла и къщата останала в наследство на сина й крал Чарлc I и неговата съпруга.

Чарлс I също имал големи планове за двореца в Гринуич, но поради започналата Гражданска война и неговото обезглавяване (1649), плановете били занемарени.

Неговият син Чарлс II продължил възстановяването като поръчал на архитекта Кристофър Рен да проектира голям, нов Greenwich Pаlace. Парите на Чарлс II скоро свършили и той изоставил идеята да строи в Гринуич.

Следващият крал Уилям, който управлявал заедно с Мери, се съобразил с желанието на жена си и превърнали сградите на двореца в Royal Hospital for Seamen през 1712 г. Болницата за моряци ветерани била направена по подобие на Болницата в Челси за войници ветерани.

От 1873 г. сградата, построена по проект на архитекта Christopher Wren, се ползва от The Royal Naval College, а днес – вече е част от University of Greenwich.

 


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *