Lambeth Palace

Lambeth

Lambeth Palace е лондонската резиденция на архиепископа на Canterbury, който от 12 век до днес е най-високопоставеният духовник в Англиканската църква  

Lambeth Palace е построен около 1220 г. от архиепископ Stephen Langdon, който за разлика от своите предшественици не бил избран от монарха, а от църковния клир. Langdon учил, че всички крале трябва да спазват законите, т.е. че абсолютната сила имат не монарсите, а законите. Отказът на King John да приеме архиепископ с подобни разбирания довело до конфликт между църковния клир и монарха. Последният увеличил данъците на църквата, а нейните служители се присъединили към бароните, които с тяхна помощ заставили King John да приеме Magna Carta. Тя уредила споровете относно данъците и установила (временно) независимостта на църквата от монарха. Учението на архиепископ Stephen Langdon за абсолютната власт на закона, на който монархът също следва да се подчинява, било установено също в Magna Carta.

От първоначалния дворец днес са запазени само подземията. През вековете дворецът е преустрояван многократно. През 1490 г. към него са построени две кули – Tower Morton и Lollard’s Tower, като последната е била използвана през 17 век и като затвор.

Ще видим Lambeth Palace по време на следващата ни разходка покрай Темза, която ще бъде на 28 юни. Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Освен на този сайт, всеки ден споделяме истории за Лондон и българите в Лондон във фейсбук групата ни Разходки из Лондон. Специални новини за групата ни за разходки, както и за събития в Лондон споделяме чрез Бюлетин. Може да ни следвате също в Twitter @walklikeahuman и в Instagram @London4Bulgarians.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *