Чантата на кралицата


Кралицата по протокол е задължена да се явява с различни тоалети при всеки свой официален ангажимент. Обикновено тя избира ярки цветове. Това обаче не се отнася за избора й на чанти. Виждаме я да носи предимно черни чанти и почти винаги в една и съща форма.

Launer (Лаунър) е единствената фирма за производство на чанти във Великобритания, която има гаранция за качество, получена от кралица Елизабет II. Гаранцията (royal warrant) е дадена през 1968 г., когато кралицата купува своята първа чанта Launer. Оттогава тя обогатява колекцията си всяка година с 4 нови чанти. Кралицата вече притежава над 200 чанти. Тя е най-лоялният клиент на фирмата през последните 50 години.

Почитателки на чантите Launer също са Маргарет Тачър и актрисите Джуди Денч и Маги Смит.

Чантите не са никак евтини. Цените им започват от около 1 000 паунда и стигат до 5 000. Всички чанти се правят във Великобритания. Изработват се ръчно от най-висококачествена телешка, крокодилска или щраусова кожа.

Фирмата Launer е основана от Sam Launer – чешки емигрант, пристигнал в Англия преди 60 години.

Според запознати, в чантата си Кралицата има очила за четене, ментови бонбони и писалка. Кралицата няма паспорт, както и карта за градския транспорт или билети.

С чантата си тя умело дава сигнали на придружаващите я – ако я постави на масата, това значи, че след 5 минути иска да си тръгва. Ако я постави на земята, това означава, че не харесва разговора и се надява да бъде “отървана” от събеседника.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *