Любопитната история на площада Патерностер

wp_20161008_004


Ако сте виждали катедралата “Свети Павел”, значи сте били до площада Патерностер (Paternoster Square). Ако не си спомняте кой е, ето един жокер – това е площадът с овцете и техният пастир. В центъра на Лондон има такъв паметник!

Площадът “Патерностер” се появява след разрушаването на района около катедралата “Свети Павел” след нацистките бомбардировки през Втората световна война. Кварталът е разрушен напълно в резултат на бомбардировките, затова цяло чудо било, че катедралата “Свети Павел” останала почти невредима.

На мястото на днешния площад “Патерностер” е минавала улица “Патерностер” (Paternoster Row). Името на улицата, а впоследствие и на площада, идва от молитвите на монасите от “Свети Павел”, които се молели на латински. “Патер ностер” на латински означава “Отче наш”. Така започва най-известната молитва към Бог в християнския свят.

Улица Патерностер (Paternoster Row) е била улицата на книгоиздателите в Лондон. Ако в началото на 20-ти век бяхме в Лондон, от тази улица щяхме да си набавяме книги. Книжарници по това време не е имало навсякъде, както днес, тъй като по-малко хора имали време да четат книги или пари за книги.

За размерите на книжарниците и техните складове на улица “Патерностер” говори фактът, че в резултат на пожарите, последвали бомбардировките, изгарят 5 милиона книги.

wp_20161008_006

Възстановяването на района след войната отнема време. Едва през шейсетте години се появява площада, а през 2004 г. на него е отворена най-известната му сграда – Лондонската фондова борса (London Stock Exchange), която е най-голямата по пазарна капитализация фондова борса в Европейския съюз.

wp_20161008_005

На площада Патерностер се намира и висока колона Paternoster Square Column. На върха й се намират няколко златни листа, които светят през нощта. Любопитното е, че колоната всъщност е вентилационна шахта, тъй като непосредствено под площада минава улица. Ние не сме минавали по тази тайна подземна улица и не знаем къде води тя.

wp_20161009_019

На площада е поставена стара арка, през която се влиза на площада откъм катедралата “Свети Павел”. Тази арка е единствената запазена арка от вратата на Ситито, която се е намирала до юридическите кантори на Темпъл Бар и е проектирана през 1672 г. от самия Сър Кристофър Рен, архитектът на катедралата “Свети Павел”. Транспортирането й на това място през 2004 г. е струвало 3 милиона паунда, което пък говори за начина, по който англичаните се грижат за старините си.

wp_20161008_007

Площадът Патерностер е частен. Макар и отворен за преминаване през него, той може да бъде затворен по всяко време от собствениците му. Това става неотдавна, през 2011 г., когато в Лондон имаше протести срещу банкерите и капитализма. Тогава протестиращите от “Окупирай Лондон”(Occupy London) не получиха достъп до Лондонската фондова борса.

Може би се питате защо има паметник на пастир с овце на площада до Лондонската фондова борса? През викторианската епоха на мястото на улица “Патерностер” се е намирал пазара Нюгейт (Newgate Market), който бил за добитък и месо. Представяте ли си, до самата катедрала Свети Павел?

wp_20161009_022


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *