Лондон на Каналето

Още през 18 век богатите британци започват да пътешестват масово по света. Любопитството към нови земи и култури ги отвеждат къде ли не. Повечето обаче са заплеснати по останките от древните Рим и Гърция и слънцето на юга.

След подобни пътешествия, които продължавали не само месеци, но и години, аристократите се връщали с много сувенири (предмети за спомен), които запълвали големите им къщи.

Много популярни били картините с изображения на места, посетени по време на пътуването в чужбина. Благодарение на този интерес на английските milordi забогатял венецианският художник Каналето (Canaletto), който рисувал платна с изображения на своя град на Адриатическо море.

Обаче заради Войната за австрийското наследство (1740-48) станало опасно да се пътува до Венеция. Броят на богатите туристи намалял и затова Каналето решил да се пресели в Лондон, за да може да продължи търговията с картини.

В Англия Каналето разнообразил предлагането и освен венециански сюжети с много светлина започнал да рисува Лондон.

Лондон на Каналето няма много общо с реалността по това време. Как знаем това ли?

Ами виждате ли тълпи от хора по улиците – по онова време Лондон е бил вече голям град? А къде са бедняците, които присъстват в картините от Лондон на друг известен художник от това време – Хогарт (Hogarth).

Всъщност Каналето създава представа за Лондон, която макар и нереална, всеки харесва. Затова лондончани през вековете обичат Каналето и са му благодарни за рекламата, която е създал на техния град. Днес повече туристи посещават Лондон, отколкото Венеция.

В Лондон Каналето е живеел на днешната Beak Street в квартал Сохо, където има възспоменателна плоча.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *