Лондонската Малка Венеция

Little Venice е лондонски квартал, който се намира на север от гара Падингтън.

Заради името Little Venice човек може да си помисли, че на това място живеят много венецианци или италианци. Някога италианците в Ню Йорк, например, са живели в квартал, който до днес се нарича Little Italy (Малката Италия). Little Venice обаче не се казва така заради италианците, а заради каналите. На това място се пресичат двата големи лондонски изкуствени канала Grand Union и Regent’s Canal.

През 1810 г. Regent’s Canal тръгва от Little Venice и стига до Темза. В миналото по него са били превозвани стоките до корабите и от корабите по Темза.

В началото на 19 век водата и каналите са привлекли богатите лондончани, които си построили огромни къщи (mansions) или по-малки, но по три етажа къщи (townhouses). И днес Little Venice е богаташки квартал. В него живеят певците Бьорг, Роби Уилямс и Ноел Галагар (от групата Oasis), както и предприемачът Ричард Брансън. Тук живееше също живееше писателят Майкъл Бонд, който е автор на книгите за мечето Падингтън, кръстено на гарата в съседство на Little Venice.

Little Venice има свой ритъм. Покрай каналите има кафенета, чиито посетители не бързат и денем, и вечер. Little Venice e известна с театрите си, включително съвременен амфитеатър (Sheton Square Amphitheatre) и с Waterbuses – речните “автобуси”. С тях може да разгледате Лондон по вода.

Много хора смятат, че Little Venice е най-романтичният лондонски квартал


На 23 юли ще се на разходка в Abbey Road Studios и кварталите Little Venice и Marylebone. Заповядайте. Ето поканата.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук. Натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *