Old Bailey – лондонският съд, който решава делата за убийство


Old Bailey (Олд Бейли) се нарича съдът в Лондон, където се разглеждат процесите за най-сериозните престъпления във Великобритания. Името му произлиза от улицата, на която се намира. Сградата на съда е построена през 1907 г. На същото място в миналото се е намирал затворът Нюгейт (Newgate Prison).

Първият процес за убийство, воден в Олд Бейли, бил срещу убиеца на собственика на първия универсален магазин в Лондон Whiteley`s в лондонския район Бейсуотър. Хорас Рейнър застрелял Уилям Уайтли в неговия офис, защото Уайтли отрекъл да познава Рейнър и да го признае за негов незаконен син.

В старата зала на Old Bailey през 1895 г. се е провел процесът срещу Оскар Уайлд. Писателят бил осъден на две години каторжен труд за непристойно поведение и хомосексуализъм, заради връзката си с младия лорд Алфред Дъглас.

През шестдесетте години Old Bailey се гледа и дело по политическия скандал “Профюмо”, в който бил замесен Джон Профюмо – британският държавен секретар на войната, деветнадесетгодишна манекенка и Евгений Иванов, военноморско аташе на Съветския съюз в Лондон. Обвиненията били, че общата любовница на двамата мъже, е предавала информация, получена от Профюмо на съветския шпионин.

Преди няколко дни българинът Петър Петров, на 31 г., се призна в Old Bailey за виновен за тежкия побой над своята годеница в напреднала бременност. Благодарение на чудо бебето е спасено. За случая може да научите тук.


На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук – натиснете тук – или в Туитър – натиснете тук.


Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.


Снимка на статуята на богинята на правосъдието: By Tony Hisgett

Снимка на залата по време на процес: By Thomas Rowlandson and Augustus Pugin – Ackermann, Rudolph; Pyne, William Henry; Combe, William (1904) [1808] “Old Bailey” in The Microcosm of London: or, London in Miniature, Volume 2, London


Ако желаете да участвате в нашите разходки из Лондон, станете член на нашата група Разходки из Лондон, където обявяваме всяко наше събитие.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *